Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Barvení a zdobení vajíček patří mezi oblíbené velikonoční zvyky. Jednou z možností je barvení pomocí přírodních surovin a barviv - používá se především barvení v cibulových slupkách, máme ale i další možnosti. Následující video nám ukáže, jak na to.
Barvení vajec přírodními barvami
V našem názorném videu je ukázka barvení vajíček přírodními surovinami. Tyto barvy jsou jemné a šetrné a čím déle jsou vajíčka v kontaktu se zdrojem barvy, tím je jejich barva intenzívnější. Stejně tak, čím více použijeme surovin k barvení (borůvek, kurkumy, ....), tím bude barva sytější. Tentokrát vyzkoušíme borůvky, šťávu z červené řepy, cibulové slupky a kurkumu. Manipulaci s vejci nám usnadní malé sítko. Při barvení přidáváme ocet, aby barva na povrchu skořápky lépe držela.
- Do fialova barví borůvky. Můžeme použít mražené i sterilované. Vložíme je do vody s trochou octa. Přidáme vajíčka a vaříme vše společně 10 až 20 minut. Na délce vaření závisí intenzita zbarvení.
- Červenou barvu vajec získáme ze šťávy z červené řepy. Postup je stejný jako při barvení pomocí borůvek.
- Hnědou barvu získáme získáme barvením v cibulových slupkách. Výsledný odstín závisí především na barvě slupek použité cibule. Krásnou barvu dosáhneme použitím cibule červené, která barví spíše do hnědo-červena. Do hrnce vložíme cibulové slupky, které si můžeme začít "sbírat" už nějakou dobu před Velikonocemi - čím více slupek, tím lépe. Přidáme k nim trochu octa a zalijeme je vodou. Opatrně vložíme vejce, které chceme barvit, a vše společně vaříme - opět 10 až 20 minut. Vejce můžeme vařit volně vložená do hrnce, stejně jako v našem videonávodu, nebo je zabalíme do cibulových slupek a ty k nim přitiskneme obinadlem, vejce pak budou ještě výrazněji "mramorovaná". Pro ještě sytější barvu vejce necháme v cibulových slupkách pozvolna chladnout a teprve potom je vytáhneme.
- Žlutou barvu získáme pomocí mleté kurkumy. Přisypeme ji do vody a opět přidáme ocet. Čím více dáme kurkumy, tím bude barva intenzivnější. Vše společně povaříme.
Nabarvená vajíčka na závěr potřeme sádlem nebo olivovým olejem a pomocí papírového ubrousku je naleštíme. Budou pak ještě hezčí. Když narovnáme vlastnoručně nabarvená vajíčka do ošatky, určitě z nich budeme mít radost.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 13 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 20 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 21 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Komentáře