Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Tempura je těstíčko, které má zajímavou historii a setkáme se s ním v asijských bistrech a restauracích. Jsou v ní obalená sousta masa nebo zeleniny. Usmažené kousky mají křupavý povrch a bývají doplněné nudličkami bílé ředkve, která snižuje mastnotu, a ochucenou sójovou omáčkou.
Odkud je tempura
Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli misionáři do Japonska. Zde se receptura ujala, vylepšila a postupně rozšířila do dalších asijských zemí.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…
Jak připravit tempuru
Připravit tempuru v domácích podmínkách je snadné, jen musíme dodržet určitá pravidla.
- Vzhledem k tomu, že rýžovou mouku už seženeme, je její realizace opravdu snadná. Vystačíme ale i s hladkou moukou pšeničnou, doplnit ji můžeme lžící škrobu.
- Další důležitou ingrediencí je voda, nejlépe minerální perlivá. Důležitá je ledová teplota, která později ve spojení s horkým olejem teprve vytvoří správnou krustu. Teplotu vody můžeme dodržet vložením ledových kostek buď přímo před vmícháním mouky nebo zabalených v plastikovém obalu tak, aby těstíčko roztávající voda nenaředila.
Mohlo by vás zajímat
Příprava tempury
Na tempuru potřebujeme:
100 g mouky (rýžové nebo směs hladké pšeničné a škrobu), 200 ml vody, špetku soli. Někdo přidává 1 vejce, ale není nezbytné.
- K osolené mouce přilijeme ledovou minerálku a rozmícháme. Nemusíme být příliš důkladní, malé hrudky nehrají roli.
- Necháme chvíli odstát, udržujeme ledovou teplotu.
- Mezitím rozpálíme olej (originálně sójový) v hluboké pánvi (woku). Teplota oleje by měla být 190 °C.
- Sousta masa nebo zeleniny apod. namáčíme v těstíčku a rychle po částech smažíme.
- Odkládáme na ubrousek, abychom odsáli tuk.
Co vše můžeme v tempuře smažit
V tempuře nejčastěji smažíme kousky kuřecího, libového vepřového masa, kousky ryb, mořské plody, kousky zeleniny, houby apod. Tvrdé druhy zeleniny předem blanšírujeme, aby částečně změkly.
K pokrmům v tempuře podáváme sterilovanou nebo syrovou zeleninu a ochucenou omáčku. Často jsou kousky v tempuře součástí pikantní omáčky k rýži nebo nudlím.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře