Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Houby k sušení nesmí být plesnivé, zapařené, přestárlé nebo rozměklé. Poradíme, jak je na sušení nejlépe připravit a jak při sušení postupovat. Na chalupě oceníme i jednoduché sušení hub venku.
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny.
K sušení jsou nevhodnější všechny hřibovité houby, dají se ale sušit i jiné druhy jako např. lišky nebo stroček. O sběru, uchování a zpracování hub pojednává náš další článek.
Jak houby na sušení připravíme
Plodnice důkladně očistíme nožem, odkrájíme červivé a nakousané části. Otřeme je suchým hadříkem nebo měkkým kartáčkem. Zásadně je neomýváme. Nakrájíme je na plátky asi 3 mm silné. Ihned je rovnáme na rošty se silonovým pletivem nebo jiné vhodné podložky. Důležité je, aby i odspoda pod nimi mohl proudit vzduch.
Jak se připravuje houbový Kuba
Jak houby sušíme
Houby nejčastěji sušíme v sušárně, troubě s ventilátorem nebo v elektrické sušičce. Počáteční teploty nesmí překročit 45 °C. Dosoušet je můžeme při teplotě až 70 °C.
V letních vedrech je můžeme sušit i ve stínu venku a raději v závětří, aby je nerozfoukal vítr. Za slunného a suchého počasí se dají sušit i na slunci.
Dbáme na to, aby houby nezůstaly venku přes noc nebo za vlhkého počasí. Na noc je uložíme do suché teplé místnosti a druhý den můžeme ve venkovním sušení pokračovat.
Houby jsou usušené, když při promíchání chrastí. Nedostatečně usušené houby mají tendenci plesnivět. Přesušené houby se naopak lámou a drobí. Správně usušené a uskladněné houby vydrží určitě do další sezony, mnohdy i déle (i několik let).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nejlépe skladovat sušené houby, popisuje náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 13 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 20 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 21 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 22 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Prvorepubliková kuchyně v novém pořadu Labuť u sporáku: Milovaný dort Emy Destinnové snadno zvládnete upéct doma
Komentáře