4 výhody špaldové mouky: Je skvělým zdrojem vlákniny a má vyšší obsah minerálů
Špalda je obilovina příbuzná s pšenicí, ječmenem i žitem. Neposkytuje sice tak vysokou úrodu jako šlechtěná pšenice, ale pro naše zdraví je velmi přínosná. Tato velmi stará obilovina má jemně oříškovou chuť a v poslední době si získala oblibu díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.
K výrobě špaldové mouky se používají celá zrna včetně obalové části. Obsahují velké množství cenných látek. Hrubost mouky záleží na rozemletí zrn, ze kterých je mouka vyrobena. Nejčastěji můžeme koupit mouku celozrnnou, hladkou, polohrubou a hrubou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výhody špaldové mouky
Špaldovou mouku můžeme použít na pečení i vaření. Vytvoříme z ní spoustu zdravých dobrot nebo ji využijeme také k zahuštění omáček a polévek.
Jaké jsou tedy výhody špaldové mouky:
- Špaldová mouka je vyráběna z celých zrn i s klíčkem, který je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.
- S touto moukou se pracuje velmi jednoduše a hodí se na klasické moučníky i pro každodenní pečení domácího sladkého i slaného pečiva.
- Chuťově je špalda o něco výraznější, má jemnou oříškovou chuť a je dobře stravitelná.
- Pro ty, kteří hůře snáší lepek, je tato mouka lepší variantou. "Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává (na rozdíl od pšenice a jiných obilovin). Vliv špaldy je individuální, proto by takto nemocní lidé měli konzultovat její užití s lékařem." ( Z knihy Nevařte podle kuchařek, autor Roman Uhrin)
Připravit si můžete i báječnou špaldovou buchtu s jablečno-mrkvovým základem, plnou důležitých živin. Napište nám i vy do komentáře, jaké se špaldou máte zkušenosti a co z ní nejraději pečete.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře