Kdy je cuketa jedovatá? A může být cuketa vůbec jedovatá? Známe odpověď
Ač se to zdá nepravděpodobné, i cuketou se můžeme otrávit, dokonce smrtelně. Naštěstí nás hořká chuť varuje včas.
Cuketa je lahodná typicky letní zelenina, která je velmi oblíbená a variabilní. Přesto u doma pěstovaných plodů může dojít ke vzniku toxinu kukurbitacinu, který způsobuje nebezpečnou otravu provázenou průjmy a zvracením. V extrémních případech může vést až ke smrti. Kromě cuket mohou tento jed obsahovat i okurky nebo dýně.
Mohlo by vás zajímat
Naštěstí nás hořká nebo trpká chuť od konzumace odradí, proto hořkou cuketu, okurku nebo dýni raději nekompromisně vyhodíme, než abychom si způsobili zdravotní komplikace.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zhořknutí předejít
Jed v plodech se kumuluje tam, kde pěstitel používá semena vlastnoručně vypěstovaná stále dokola a také při nízké zálivce. Rychle vyrostlé zeleniny z koupeného osiva se nemusíme obávat. Také koupená zelenina od ověřeného zdroje by měla být bezpečná. Proto je vždy lepší sklízet a konzumovat mladé plody.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře