Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suchý led: Skvělý pomocník při chlazení potravin a vytváření kouřových efektů
Zdroj: Pexels, cottonbro studio

Suchý led je pevná forma oxidu uhličitého, který tuhne při teplotě -70 °C. Jeho předností je sublimace, což je vlastnost, kdy pevné skupenství přechází do plynného bez kapalné fáze. Používá se mimo jiné jako ochlazovač v gastronomii.

Suchý led je v uzavřeném prostoru nedýchatelný, i když není jedovatý, proto se při manipulaci s ním musí dodržovat bezpečnostní opatření. Jelikož je skladný, používá se pro efekt kouře na párty nebo při dopravě rychle se kazících potravin.

K čemu se používá suchý led

Suchý led je možné koupit v granulích, kostkách nebo blocích. Používá se v těchto situacích:

  • při chlazení menšího množství potravin (letní cestování, kempování, celodenní pobyt u vody, převoz mraženého zboží nebo cukrářských výrobků)
  • při efektu "líného kouře" na party, při různých vystoupeních nejen na pódiu, při barmanských show a u připravovaných koktejlů
  • při pouličním prodeji zmrzliny, street food, zeleniny, nápojů, uzenářských a masných výrobků a ryb, které vyžadují chladné prostředí

Co ještě nevíte o suchém ledu

Suchý led vydrží v termoboxu 3–10 dní podle okolní teploty a tloušťky termoboxu. Je velmi chladný, má -79 °C a až po překročení této teploty sublimuje - proto ho neskladujeme v pevně uzavřené dóze, aby neexplodoval. Díky své nízké teplotě neobsahuje choroboplodné zárodky. Při vytváření kouřových efektů v nápojích doporučujeme speciální míchátka plněná suchým ledem, která postupně uvolňují kouř.

V létě si můžete s přáteli připravit ledový čaj podle našeho videa a jako originální překvapení použít míchátka se suchým ledem:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více