Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čarodějnický svátek se u nás slaví každoročně 30. dubna. Je známý také jako filipojakubská noc, kdy mají všechny čarodějnice slet. Podle pověry se musí na kopcích pálit ohně, aby se odvrátilo zlo od lidských obydlí.

Pálení čarodějnic má v našich zemích tradici. Není tak významná jako halloweenská tradice v USA, ale těší se na ni děti i dospělí. Společným znakem pálení čarodějnic jsou oheň, špekáčky a strašidelné předměty nebo pokrmy, které můžeme sníst i darovat.

Jaké jsou symboly svátku čarodějnic

Nejčastěji se setkáme s létající čarodějnicí ve špičatém klobouku. Následuje koště, černá kočka, netopýr, strašidelný hrad, hřbitov, pavučiny s pavouky, vřící kotlík, čarodějnické pařáty, kouzelná hůlka, kniha kouzel, uschlé stromy, sova...

Jak připravit čarodějnické sladkosti

Sladkosti mouhou být jak strašidelné, tak roztomilé:

  • Dorty a zákusky může ozdobit krém v jedovatých barvách - žlutozelený, modrý, fialový nebo černý. Na krém položíme čarodějnické marcipánové dekorace, perníčky, sušenky nebo želé.
  • Sladké perníčky se dají připravit i několik dnů dopředu. Na bílkovou polevu můžeme namalovat jedlými barvami jakýkoliv čarodějnický motiv. Černou polevu připravíme den předem, aby byla dostatečně sytá.
  • Čarodějnické prsty se vyrábí z těsta, marmelády, čokolády a s půlkami mandlí místo nehtů. Sušenky můžeme ozdobit čokoládovou pavučinou a pavoukem nebo cukrovým zdobením.
  • Cupcaky a muffiny zdobíme čarodějnickými prsty, želé žížalami nebo očima, sušenkami ve tvaru náhrobního kamene, špičatým čarodějnickým kloboukem nebo košťátkem z nastříhaného pendreku.
  • Strašidelné lektvary jsou džusy, obarvené jedlými potravinářskými barvami do zelenožluta nebo do černa. Pokud máme možnost, použijeme suchý led a vytvoříme kouřící nápoje nebo čarodějnický kotlík.
  • Sladké bonbóny ze želé ve tvaru žížal (pokud máme silikonovou formu), čokoládové hromádky s marcipánovými červíky nebo koupené oči ze želatiny jsou pro děti dostatečně strašidelné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více