Knäckebrot vznikl jako "chleba pro chudé". Je základní potravina dietářů opravdu dietní?
8. 12. 2020 Životní styl
Každý, kdo někdy držel dietu, zná knäckebrot. Křehká a tenká náhražka světlého pečiva je základem zdravého jídelníčku, opravdu je ale tento skandinávský vynález tak prospěšný, jak nám tvrdí jeho výrobci?
Knäckebrot je ze Švédska
Tenkou, křupavou placku ve tvaru obdélníku jménem knäckebrot zná dnes každý, kdo se někdy snažil jíst zdravě a dietně. Knäckebrot ale není výmyslem moderních milovníků zdravé výživy - první zmínky o jeho výrobě pocházejí už z roku 500 našeho letopočtu. Tehdy se kulatý suchý chléb s dírou uprostřed pekl ve Švédsku, a to pouze dvakrát do roka - ihned po sklizni, a pak na jaře, aby lidé doplnili zásoby a zase se dostali do "pracovního módu". Díru uprostřed měl chleba proto, že se skladoval navlečený na dřevěných tyčích pod střechou. Právě pro snadnou skladnost, trvanlivost a nenáročnost výroby byl tak oblíbený. Ale nejen proto - dlouhou dobu byl knäckebrot pro nízké náklady na jeho upečení považován za jídlo pro chudé. A těch bylo ve středověku ve Švédsku hodně.
Mohlo by vás zajímat
Ze Švédska se praktické pečivo rozšířilo také do sousedního Finska a brzy i dál d osvěta, a to díky mořeplavcům, kteří si suchary brali s sebou na dlouhé cesty. První továrnou na výrobu knäckebrotu ale až byla fabrika jménem AU Bergmans Enka, která zahájila výrobu v roce 1850 a vyráběla knäckebroty kulaté, už bez díry. Hranatý tvar dali suchému dietnímu chlebíku roku 1927 v Německu, kde sis jej rovněž velmi oblíbili.
Knäckebrot je zdravý. Ano, nebo ne?
Důvodem, proč se knäckebrot řadí mezi základní potraviny dietářů, je, že obsahuje méně kalorií a především méně lepku než klasické bílé pečivo, zato je v něm hodně vlákniny. Platí ale, že je důležité, z jaké mouky a jak kvalitní knäckebrot kupujete. Obecně je lepší upřednostňovat knäckebroty z žitné mouky doplněné například semínky a nesahat po tom nejlevnějším. Přílišná konzumace knäckebrotu navíc může způsobit nafouklé břicho a v nejhorším případě i průjem. Takže stejně jako u ostatních potravin platí, že všeho s mírou.
Mohlo by vás zajímat
Knäckebrot a jeho kolega rýžový chlebíček mají ještě jedno ale - mají totiž vysoký glykemický index, rýžový chleba dokonce vyšší než čokoláda. To laicky řečeno znamená, že běžná porce těchto potravin nám nedodá pocit sytosti, což nás nutí jíst dál a dál. Zakousnout si knäckebrot je tedy vhodné třeba po náročné fyzické aktivitě, kdy tělo potřebuje rychle doplnit energii. Dlouhodobá každodenní konzumace "suchého pečiva" se při redukční dietě většinou nedoporučuje - to už je lepší dát si místo knäckebrotu k libové šunce nebo kvalitnímu sýru jako přílohu kus salátové okurky, papriku a dvě rajčátka.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Je vám po jídle zle? Na vině je překyselený žaludek! Co si dát, aby se břicho zklidnilo?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12