Sladkokyselé kuře je čínská klasika, Zdeněk Pohlreich to dělá jinak, s vepřovým!
21. 5. 2022 Vaření
Sladkokyselé kuře je jedním z velmi oblíbených jídel čínské kuchyně. Zdeněk Pohlreich má vlastní variantu s vepřovým masem. Přečtěte si, jak toto jednoduché jídlo připravuje.
Tajemná sladkokyselá dobrota
Kombinace sladkokyselé chuti je velmi populární v asijských kuchyních, zamilovali si je ale i strávníci v Evropě a Americe. Tyto chutě sahají v Číně až do dynastie Tang (618-907 n. l.). Se sweet and sour omáčkou, jak bývá často označována, si spojujeme především kuře. Většinou se tak podává v čínských restauracích po celém světě. Wikipedie ale uvádí, že se jedná o kantonské sladkokyselé vepřové maso. To by smysl dávalo, protože v Číně je podle knihy Čínská kuchyně na českém stole nejvíce oblíbené vepřové maso a dokonce se jedná o národní jídlo. Ovšem i drůbež patří mezi velmi často konzumované druhy masa. Ať už se tedy jedná o kuře nebo vepřové, princip přípravy je stejný. Maso je marinované ve sladkokyselé omáčce a následně prudce smažené. Díky marinování je maso vláčné po celou dobu smažení a nakonec vznikne skvělá křupavá vrstva.
Známe ho jako excentrického suveréna. Podnikatel, gastronom, spisovatel Zdeněk Pohlreich na televizní obrazovce baví nejen svým břítkým humorem a krutou upřímností, ale především svým kulinářským…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/3/2331-200-100.webp)
Sweet and sour podle Zdeňka Pohlreicha
V tomto receptu je podle známého šéfkuchaře důležité vybalancovat vše, co se týká chuti. Ta musí být ve výsledku sladkokyselá s významnou sladkou tečkou. Zdeněk Pohlreich používá na toto čínské jídlo vepřovou pečeni. Na přípravu budete potřebovat 600 g vepřové pečeně bez kosti, bramborový škrob, vejce, sójovou omáčku, rostlinný olej, mrkev, cibuli, 2 stroužky česneku, lžíci třtinového cukru, rajčatový protlak, červený vinný ocet, 1 červenou a 1 žlutou papriku, kolečko ananasu, pepř, sůl a petrželku.
Sladkokyselá omáčka nebo polévka je běžným pojmem v nabídkách čínských restaurací. Právě pro asijskou kuchyni je totiž tento mix dvou zdánlivě naprosto odlišných chutí typický. Ačkoliv na první…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/410-200-100.webp)
Recept na sladkokyselé vepřové
Vepřové maso nakrájejte na zhruba dvou až třícentimetrové kusy a naložte do bramborového škrobu, vejce a sójové omáčky. Na marinování stačí zhruba pět minut. Připravte si hluboký hrnec nebo pánev (ideálně wok), nalijte dostatek oleje (nejlépe řepkového) a nechte rozehřát. Maso se bude muset dělat prudce.
Zatím si připravte mrkev, cibuli a česnek. Na pánvi orestujte česnek, přidejte k němu cibuli a mrkev a nechte osmahnout. Pak přidejte asi lžíci třtinového cukru, lžíci rajského protlaku a kapku červeného vinného octa. Nakrájejte na větší kousky dvě papriky různé barvy a kolečko ananasu na větší kousky. Někdy se používá pouze sladká ananasová šťáva.
Podle známého kuchaře jsou ale právě kousky tohoto ovoce důležité pro jeho šťavnatost. Papriku i ananas dejte do pánve, kápněte sójovou omáčku a nechte povařit. Druhou pánev pořádně rozpalte a nalijte do ní olej. Udržujte vysokou teplotu. Kousky masa dejte do oleje a osmažte dokřupava. Pokrm se vaří rychle. Maso vyndejte, slijte olej. Do pánve dejte zeleninu s omáčkou, vložte znovu maso a dobře promíchejte. Maso má být slizké od škrobu a trochu křupavé.
Čínská kuchyně nebývá zdobená, zdobí ji samy barevné suroviny. Zdeněk Pohlreich ale sladkokyselý pokrm kombinuje s pořádnou porcí pokrájené petrželky.
A že vepřové nemusíte? Nevadí! Připravte si toto sladkokyselé kuře.
Zdroje informací:
en.wikipedia.org
thewoksoflife.com
prima.iprima.cz
Zdeněk Křížek senior, Čínská kuchyně na českém stole, Jilm 2006
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 10 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno 14. 6. 2024 14:16
Hovězí závitky na víně (s mrkví)
Přidáno 14. 6. 2024 13:56
Kuřecí směs à la Indie
Přidáno 14. 6. 2024 13:25
Komentáře
24. 5. 2022 01:25