Pečeme s Ivou: Pečivo tuze voňavé, nadýchané, a přeci s pevnější a tmavší střídou. Takové jsou chlebulky
18. 5. 2023 Vaření
Nejsou to ani bulky, ani chlebíky. Jsou to chlebulky, pečivo z tmavšího a pevnějšího těsta, s menším přídavkem ovesných vloček. Čerstvé a sotva vychladlé chutnají úžasně i suché, později je můžete podávat s výbornou pomazánkou nebo třeba svačinovým salátem.
Když pekařka promluví...
Jak chlebulky vznikly? Měli jsme kdysi chuť na obyčejnější, pevnější pečivo – ne chleba, ani bulky nebo pletýnky…tak vznikly chlebulky, malé nadýchané peřinky. Jméno jim dal syn Adam a ujalo se u nás. Chlebulky můžete dochutit třeba smaženou cibulí nebo česnekem, kouskem uzeného, zkrátka tím, nač bude v dané chvíli chuť.
Co je na chlebulky potřeba?
Na omládek:
120 g vody
1 rovná lžička sladěnky
12 g čerstvého droždí
150 g pšeničné chlebové mouky
Dále:
190-200 g vody
50 g oleje
2 lžičky soli
50 g žitné chlebové mouky
200 pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2-3 lžíce ovesných vloček
Jak budeme postupovat? Ze všech uvedených surovin umícháme omládek a zakrytý proti osychání a prachu ho necháme 45 minut pracovat.
Po vykynutí těsta: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme volnější těsto a necháme ho 60-90 minut kynout v míse. Během této doby je dobré těsto naolejovanými prsty asi dvakrát přeložit. Chytneme cíp těsta, potáhneme a přeložíme ho přes zbytek těsta. Podobně to uděláme z dalších 4-5 stran a těsto necháme opět kynout.
Chlebulky se pečou při vysoké teplotě, proto neopomeneme včas zapnout nahřívat troubu. Na mřížku, kde budeme péct, položíme nahřát pizza kámen nebo alespoň další plech (uložený dnem vzhůru), na který pak chlebulky uložíme. Dospod trouby vložíme nahřát druhý, starší a prázdný plech, do kterého později nalijeme trochu vody pro vytvoření páry v troubě.
Po vykynutí těsto stěrkou opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníka a lopatkou nebo nožem nakrájíme na 6-8 kousků. Opatrně je přeneseme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme znovu dokynout, postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme na rozpálenou dlaždici (obrácený plech) v troubě. Zapaříme trochou horké vody vchrstnuté do druhého, starého plechu na dně trouby a upečeme (220-240 °C / 15-20 minut). Po 10 minutách troubu krátkým pootevřením vyvětráme od páry a dopečeme.
Drobečky z ošatky
- Těsto je opravdu hodně volné, měkké. Bát se ho ale nemusíte, tvarování probíhá pouhým nakrájením těsta a přenesením kousků na plech.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
Velice často platí přísloví "jiný kraj, jiný mrav… Číst více
Když hranolky, tak z kapra! Připravte si doma nejslavnější specialitu Třeboňska!
Podzim je časem výlovů rybníků a ideální dobou… Číst více
Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Vyhodíme sádlo, střívka a plovací měchýř (i když v Číně dovedou připravit jídlo i z tohoto). Všechny ostatní vnitřnosti můžeme použít. Pokud si… Číst více
Jak připravit mlíčí a jikry? Málokdo ví, že se výborně hodí i do tradiční rybí polévky. Poradíme, jak na to
Mlíčí jsou samčí pohlavní žlázy kapra, které jsou díky svému velmi jemnému bílému masu oblíbenou pochoutkou. Často se připravují spolu s jikrami,… Číst více
Jaké vnitřnosti patří do rybí polévky? Poradíme, co použít a co raději vyhodit
Ryba v celku, to je přímo poklad. Můžete ji zpracovat celou beze zbytku a využít doslova každou kostičku i ploutvičku. Pokud si ale nejste jistí, co… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty