Omládek povýší chuť pečiva k dokonalosti. Kam jej použít?
Co je omládek
Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd.
Těsto s omládkem je jiné, jakoby přeplněné vzdušnými bublinkami, lépe a více kyne a také pečivo je mnohem nadýchanější. Pokud pečivo zbyde do druhého dne, je chutnější, než to bez omládku a vůbec není cítit droždím.
Kam omládek použít?
Pro dokonalé vykynutí těsta s vysokým obsahem tuku a cukru jako jsou vánočky či kynuté bábovky, pro nadýchanější domácí rohlíky a housky nebo pro dochucení chlebového těsta je omládek takřka nezbytný. S omládkem tohle všechno pečivo chuťově posunete o kus výše, uvidíte!
Jak omládek používat?
Máte obavy do svých receptů omládek vřadit? Nebojte se, u každého receptu s omládkem je přesný postup popsán. Obecně platí, že na výrobu omládku použijeme asi 40 % tekutin z recepturních surovin a kromě droždí a sladidla (medu nebo sladového výtažku - sladěnky) ještě asi 25 % mouky (také z přichystaného, odváženého množství). Např. v receptu z 500 g mouky bude omládek ze 100 g vlažné vody, 130 g mouky, všeho droždí a lžičky medu nebo sladěnky.
Všechny suroviny na omládek spolu dobře promícháme do hladkého těstíčka, zakryjeme proti osychání a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, se kterým už dále pracujeme stejně, jako s jinými kynutými těsty.
Na pečivu s omládkem si můžete vyzkoušet pravidlo, že díky delšímu prokvašení části mouky (použité v omládku) se dá dosáhnout nesrovnatelně lepší chuti i vůně pečiva. Právě prot kdysi řemeslní pekaři omládek pravidelně používali při pečení, ale ve zrychlující se době, kdy se počítá každá minuta navíc, kvašení s omládkem bylo nahraženo chemií (tzv. zlepšujícími přípravky), které jsou dnes do pečiva přidávány.
Takto si i dnes můžete doma díky omládku upéct úžasné pečivo sami a bez chemie!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kuřecí maso se žampiony a pórkem na smetaně
Přidáno před 16 hodinami

Kuskusový dezert s ovocem a ořechy
Přidáno před 18 hodinami

Rychlá rajčatová polévka s fazolemi
Přidáno před 23 hodinami

Smažená rýže - základní verze
Přidáno 5. 2. 2023 19:02

Rumové kuličky bez tuku
Přidáno 5. 2. 2023 18:20

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno 5. 2. 2023 15:46
Komentáře
27. 7. 2022 16:28