Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je omládek

Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd.

Těsto s omládkem je jiné, jakoby přeplněné vzdušnými bublinkami, lépe a více kyne a také pečivo je mnohem nadýchanější. Pokud pečivo zbyde do druhého dne, je chutnější, než to bez omládku a vůbec není cítit droždím.

Kam omládek použít?

Pro dokonalé vykynutí těsta s vysokým obsahem tuku a cukru jako jsou vánočky či kynuté bábovky, pro nadýchanější domácí rohlíky a housky nebo pro dochucení chlebového těsta je omládek takřka nezbytný. S omládkem tohle všechno pečivo chuťově posunete o kus výše, uvidíte!

Jak omládek používat?

Máte obavy do svých receptů omládek vřadit? Nebojte se, u každého receptu s omládkem je přesný postup popsán. Obecně platí, že na výrobu omládku použijeme asi 40 % tekutin z recepturních surovin a kromě droždí a sladidla (medu nebo sladového výtažku - sladěnky) ještě asi 25 % mouky (také z přichystaného, odváženého množství). Např. v receptu z 500 g mouky bude omládek ze 100 g vlažné vody, 130 g mouky, všeho droždí a lžičky medu nebo sladěnky.

Všechny suroviny na omládek spolu dobře promícháme do hladkého těstíčka, zakryjeme proti osychání a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, se kterým už dále pracujeme stejně, jako s jinými kynutými těsty.

Na pečivu s omládkem si můžete vyzkoušet pravidlo, že díky delšímu prokvašení části mouky (použité v omládku) se dá dosáhnout nesrovnatelně lepší chuti i vůně pečiva. Právě prot kdysi řemeslní pekaři omládek pravidelně používali při pečení, ale ve zrychlující se době, kdy se počítá každá minuta navíc, kvašení s omládkem bylo nahraženo chemií (tzv. zlepšujícími přípravky), které jsou dnes do pečiva přidávány.

Takto si i dnes můžete doma díky omládku upéct úžasné pečivo sami a bez chemie!

Komentáře

Tonja

12. 2. 2024 17:26

Naučil jsem se péct s omládkem a většinu pečiva už dělám takto. Všichni jedlíci mých výtvorů tvrdí, že s omládkem je pečivo chutnější. Navíc je trvanlivější bez ztráty chuti.

cathleen cathleen

14. 9. 2023 08:13

manina: to, že pečivo dlouho netvrdne,, není dáno použitím lžičky medu ;-) ale typem receptu. A hodina kynutí omládku navíc? Už moje babička říkala, že na dobré věci a dobrý výsledek je nutné si počkat! :-D Kynuté těsto je neprávem označováno za "složité" právě proto, že jeho výroba trvá déle.
Zkuste někdy udělat těsto opravdu s omládkem, a uvidíte ten výsledek!

manina

27. 7. 2022 16:28

Použití omládku mě lákalo, další hodina kynutí už méně. Tak jsem zkusila do těsta, místo obligátní lžičky cukru, dát lžičku medu. Výsledek je úžasný, pečivo je jak buchta a dlouho netvrdne.;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky