Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je omládek

Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd.

Těsto s omládkem je jiné, jakoby přeplněné vzdušnými bublinkami, lépe a více kyne a také pečivo je mnohem nadýchanější. Pokud pečivo zbyde do druhého dne, je chutnější, než to bez omládku a vůbec není cítit droždím.

Kam omládek použít?

Pro dokonalé vykynutí těsta s vysokým obsahem tuku a cukru jako jsou vánočky či kynuté bábovky, pro nadýchanější domácí rohlíky a housky nebo pro dochucení chlebového těsta je omládek takřka nezbytný. S omládkem tohle všechno pečivo chuťově posunete o kus výše, uvidíte!

Jak omládek používat?

Máte obavy do svých receptů omládek vřadit? Nebojte se, u každého receptu s omládkem je přesný postup popsán. Obecně platí, že na výrobu omládku použijeme asi 40 % tekutin z recepturních surovin a kromě droždí a sladidla (medu nebo sladového výtažku - sladěnky) ještě asi 25 % mouky (také z přichystaného, odváženého množství). Např. v receptu z 500 g mouky bude omládek ze 100 g vlažné vody, 130 g mouky, všeho droždí a lžičky medu nebo sladěnky.

Všechny suroviny na omládek spolu dobře promícháme do hladkého těstíčka, zakryjeme proti osychání a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, se kterým už dále pracujeme stejně, jako s jinými kynutými těsty.

Na pečivu s omládkem si můžete vyzkoušet pravidlo, že díky delšímu prokvašení části mouky (použité v omládku) se dá dosáhnout nesrovnatelně lepší chuti i vůně pečiva. Právě prot kdysi řemeslní pekaři omládek pravidelně používali při pečení, ale ve zrychlující se době, kdy se počítá každá minuta navíc, kvašení s omládkem bylo nahraženo chemií (tzv. zlepšujícími přípravky), které jsou dnes do pečiva přidávány.

Takto si i dnes můžete doma díky omládku upéct úžasné pečivo sami a bez chemie!

Komentáře

Naučil jsem se péct s omládkem a většinu pečiva už dělám takto. Všichni jedlíci mých výtvorů tvrdí, že s omládkem je pečivo chutnější. Navíc je trvanlivější bez ztráty chuti.

manina: to, že pečivo dlouho netvrdne,, není dáno použitím lžičky medu ;-) ale typem receptu. A hodina kynutí omládku navíc? Už moje babička říkala, že na dobré věci a dobrý výsledek je nutné si počkat! :-D Kynuté těsto je neprávem označováno za "složité" právě proto, že jeho výroba trvá déle.
Zkuste někdy udělat těsto opravdu s omládkem, a uvidíte ten výsledek!

Použití omládku mě lákalo, další hodina kynutí už méně. Tak jsem zkusila do těsta, místo obligátní lžičky cukru, dát lžičku medu. Výsledek je úžasný, pečivo je jak buchta a dlouho netvrdne.;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky