Mezinárodní den Sauvignonu Blanc
Mezinárodní den
Mezinárodní den Sauvignonu oslavují milovníci vína každý první pátek v květnu. Sauvignon je náročnější odrůda vína, která potřebuje od vinaře hodně pozornosti. Vznikl pravděpodobně samovolným křížením odrůd Tramín a Chenin Blanc. Pojmenování Sauvignon má pocházet z francouzského slova „sauvage“, které znamená v překladu „divoký“.
Víno zelenožluté barvy má výraznou chuť i vůni, můžete v něm cítit bylinné tóny i tóny tropického ovoce, záleží na vinařské oblasti a ročníku. V méně příznivém může mít i travnaté či kopřivové tóny. Sauvignon může být lehké a svěží víno, ale zrovna tak můžete jako Sauvignon dostat do sklenky výraznější víno, které zrálo v dubovém sudě. Vína, která nechají vinaři takto odpočívat, jsou kulatější, plnější a krémovější.
Mohlo by vás zajímat
Francouzská odrůda, která dobyla svět
Sauvignon se hodí k lehčím jídlům s bylinkami, například ke kuřecímu či krůtímu masu. Je skvělou volbou k thajské kuchyni či vietnamským jídlům. Hodí se také jako aperitiv, případně ke studeným předkrmům.
S víny této odrůdy bílého vína se dnes setkáme ve všech vinařských oblastech světa, popularitě se těší zejména na jižní polokouli – druhým domovem Sauvignonu je oblast Marlborough na Novém Zélandu. Původně se však jedná o francouzskou odrůdu, která pochází pravděpodobně z oblasti Bordeaux či vinařské oblasti na Loiře. Tuto skvělou odrůdu dali světu Francouzi, ale skvěle se uchytila na druhé straně světa – je dokonce nejrozšířenější odrůdou vína Nového Zélandu. A nejlepší nakonec – Sauvignonu se daří i u nás.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den Sauvignonu Blanc?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Mikulášskou nadílku můžete dětem zpestřit vlastnoručně upečenými postavičkami. Tímto jim zaručeně uděláte radost