Svatomartinské recepty - ke svatomartinskému menu patří nejenom pečená husa
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11. listopadu na mnoha evropských pekačích. A protože se spolu s Martinem oslavuje také konec zemědělské sezony, zapíjí se husí pokrmy svěžími mladými svatomartinskými víny. Češi i Moravané nepohrdnou také moučníkem, obvykle svatomartinským rohlíčkem, nebo i tradičním posvícenským koláčem.
Ke svatomartinské huse vyberte svůj oblíbený knedlík, zelí lze připravit jen s kořením, nebo i třeba s jablky. I recepty na rohlíčky a koláče najdete v mnoha lahodných variantách. Ačkoli jsou základní pokrmy dané tradicí, svatomartinské menu lze rok po roce připravovat v různých obměnách. A přidat můžete i různé odrůdy svatomartinských vín. Třeba vám rozvážou jazyk natolik, že si po jídle zazpíváte i svatomartinské koledy. Přejeme vám veselé a chutné svatomartinské hody!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 5 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 8 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51