Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

mirca75 Kuchařka:

60 - 100 dvojctihodných- dle velikosti Moučníky , Kynuté 21 názorů

Jablečno-tvarohový koláč
520
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Suroviny

Polohrubá mouka 1 kg(může se dát i půl hladké a půl hrubé mouky)
4 žloutky
droždí 50 g
tuk (Hera) 150 g
Nyní v akci
cukr krupice 130 g
Nyní v akci
vanilkový cukr 1
citrónová kůra z 1/2 omytého plodu
sůl 1/2 lžičky
mléko 1/2 l (další dle hustoty těsta,)
muškátový oříšek (2 malá strouhnutí)
Náplně do koláčů
mák
tvaroh
ořechy
švestková povidla nebo jabl.nebo hruš.povidla
(Žmolenka)
Hera(máslo) 100 g
hrubá mouka(polohrubá) 140 g
cukr krupice 100 g
vanilkový cukr
Vejce
trošku rumu(rozšlehat) na potírání
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokud zaděláváme ručně, necháme si suroviny určitou dobu na stole, aby nám přijali pokojovou teplotu (můžeme přes noc).

  2. Pokud zaděláváme těsto v pečce (DP) tak se řídíme pravidlem, nejdřív tekuté, potom sypké suroviny a nakonec droždí.

  3. Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, vsypeme lžíci cukru, přidáme rozdrobené droždí, mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (můžeme si ho udělat i vedle v hrnku-200 ml mléka, lžička cukru, mouky a droždí).

  4. Po vzejití kvásku přidáme žloutky, citronovou kůru, muškátový oříšek, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk (ne horký!) a mícháme. Dle potřeby přidáváme mléko, až nám vznikne jemné, hladké a nelepivé těsto (nesmí být tuhé).

  5. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo (vykynuté nám zdvojnásobí svůj objem).

  6. Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme si ho na 3 díly a z každého si nakrájíme 20 stejných kousků. Kousky si povytáhneme na placičky, na každou položíme náplň, placičku dobře uzavřeme a položíme na plech spojem dolů. Klademe je dále od sebe,neboť ještě připečení dost nabudou.

  7. Koláčky necháme pár minut nakynout, uděláme do každého koláčku důlek (skleničkou), okolo potřeme vejcem, do důlku dáme další náplň (vždy jinou než je uvnitř) a posypeme hojně žmolenkou. Necháme ještě asi 5 minut kynout.

  8. Koláče vkládáme do horké trouby a pečeme při 175-180°C do zrůžovění (doba pečení záleží na velikosti koláčků). Horké koláče přendáme ihned z plechu pryč, na horkém vysychají.

Poznámka

Z tohoto těsta jdou dělat koláče moravské(dvojplněné),chodské(velké kulaté),martinské rohlíčky,plněné buchty,dukátové buchtičky,šátečky vázané,záviny...

Těsto lze i zadělat v pekárně(DP) a pak pokračovat podle receptu.

Koláče z tohoto těsta zůstávají i na druhý den vláčné a nevyschlé(tedy pokud nějaké zbydou ;-)).

Těsto mám po babičce-ta ho převzala z kuchařky a mírně doupravila(muš.oříšek,..)..Podle tohoto receptu pečeme už roky.

Letos jsem poprvé na jeho přípravu použila DP a jsem moc spokojená-jinak vždy zadělávám ručně.

!!!Doporučuji plnou várku použít na větší oslavy(poutě,posvícení,...)kde se sejde víc strávníků,jinak pak máte koláče kam se podíváte,ještě třetí den :-D:-D.!!!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 151 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

  • Pajaja Pajaja

    Miruš, tak už jsou v oblíbených, přesně takové jsem hledala, máš je tu nejhezčí. Při nejbližší příležitosti vyzkouším. :yes::-p;-)

    Odpovědět

  • slávek slávek(neregistrovaný)

    perfektní moc jsem si pochutnal jako od moji již mrtvé mamči:-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Janaerikmarie:-)děkuju za pěknou fotečku;-)-hned bych si jeden,dva kousky nabídla:-p.Jukni taky mezi nás na pokec;-).Koukala jsem,že tu máš dost foteček a vždycky moc pěkných a jedlých:-p.

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Jani73:-)díky za pochvalu:-8 i za upozornění.Není to ale poprvé,co jsem měla své jídlo v jiné kategorii,než do jaké jsem ho dala:-S.No nic,už jsem to opravila a ještě jednou díky;-).

    Odpovědět

  • jana73 jana73

    Tak už je to spraveno:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jana73 jana73

    Miri koláče jsou krásné dávám bod:yes:, ale proč jsou v Zeleninových jídlech ?

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Miru, krásné!:-O;-) Moc se ti koláče i šátečky povedly.:-8 Sladké moc často nesnídám, ale u těchto dobrot bych udělala vyjímku.:-)) Už teď mám v plánu, že si ráno ke kafi dám aspoň ten chleba s máslem a marmeládou.:-p Boďka!:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Miruš, já už nemám co dodat. Mám uloženo, kdybys vložila recept před čtrnácti dny, mohl jsem vyniknout na příborskou pouť;-). Těsto určitě vyzkouším:yes:. Posílám zasloužený 11. bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Mirčo :yes::yes::yes: Ty jsou jak od mojí babičky. Jsi 1***
    Koukám - ňák nám těsto vykynulo, je ho plná světnice .... :-D:-D +;-)

    Odpovědět

  • MARTAU MARTAU(neregistrovaný)

    Nevím,co jsem udělala za chybu,že je to tam 2*

    Odpovědět

  • MARTAU MARTAU(neregistrovaný)

    NO,to je nádhera,hned bych si dala ke kávě.Právě jsem dorazila z práce a ty koláčky nemají chybu.Uplně polykám na prázdno.Asi o víkendu udělám.Jak jste udělala ten šáteček rohama dovnitř.Díky .

    Odpovědět

  • MARTAU MARTAU(neregistrovaný)

    NO,to je nádhera,hned bych si dala ke kávě.Právě jsem dorazila z práce a ty koláčky nemají chybu.Uplně polykám na prázdno.Asi o víkendu udělám.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna

    fiiiha:yes::yes:+

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    Moc krásné koláčky.Moje maminka pochází z Hané a dělávala podobné malinké jednohubkové koláčky s povidly nebo s tvarohem.To vše už je moc dávno a já sama jsem se ještě do nich za tu dobu co jsem vdaná nepustila(už je to 22. let.).Bude to asi tím ,že nejsem zrovna na pečení dělaná,:-) ale podle tohodle postupu to jistě zkusím.Dávám bodíka a ukládám si do oblíbených.Děkuji.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    To těsto znám, nebo aspoň hodně podobné, jen místo hery používám olej. Je vynikající, dobře se s ním pracuje a Miruš, ty šátečky nemají chybu! Vidím dobře? je to vlastně čtverec a rohy dovnitř? Máš plus ode mne.;-):yes::yes:
    Strašně se mi líbí tvá vynalézavost, jak jsi vlastně víčkem ukázala, kolik je těsta:-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo