Velikonoční menu: Mazanec, beránek, jidáše a další oblíbené recepty
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček - o Škaredé středě se jedí škaredá jídla, na Zelený čtvrtek zase pokrmy ze zelených surovin. Bílá sobota pak hospodyňkám dávala prostor k pečení beránka, který symbolicky představuje oběť Ježíše Krista, a také mazance, sladkého bochníku ozdobeného křížem, který se na Boží hod velikonoční odnesl do kostela ke svatému pomazání.
Tradiční velikonoční dobrotou jsou také Boží milosti a další druhy sladkého pečiva z kynutého těsta. Lidé se po měsících střídmého stravování zkrátka zaslouženě chtěli odměnit velkou hostinou. Dnes půst dodržuje málokdo, ale beránky i mazance si dopřáváme stále. Častou chuťovkou je také velikonoční nádivka, do které se přidávají první čerstvé jarní bylinky. Toto jídlo tak patří k oslavě a vítání přicházejícího jara, s nímž jsou Velikonoce pevně provázány.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 14 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně
Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén
Jídlo v oblacích: V luxusním Concordu se podával humr i kaviár. Dnes si při běžném letu pochutnáte třeba na kuskusu nebo špagetách