Cuketa v troubě i na pánvi: Nejlepší teplé recepty ze zdravé letní zeleniny
17. 7. 2021 Vaření
Cuketová sezóna je v plném proudu! Její svěží, málo výrazná chuť a pevná konzistence tuto letní zeleninu přímo předurčují ke smažení a zapékání se sýrem, masem nebo slaninou. Inspirujte se nejlepšími recepty z našeho webu!
Cuketobraní
Proč jíst cuketu? Obsahuje málo kalorií, hodně vody, spoustu vitamínů a minerálů, je osvěžující, ale oproti takové salátové okurce má pevnější konzistenci. Proto se dobře hodí i do teplé kuchyně a my vám dnes přinášíme výběr těch nejlepších receptů na zapečenou, smaženou a jinak upravenou zeleninu, kterou v létě nesmíte minout!
Mohlo by vás zajímat
Protože cuketa nemá příliš výraznou vlastní chuť, je určitě třeba ji nějak dochutit - nebo ještě lépe v něčem obalit. Například tyto zeleninové miniřízečky jsou skvělé. Křupavá smažená cuketa se šunkou poslouží jako večeře i pohoštění na večírek.
Někdy nemusíte k cuketě nic přidávat, stačí dobře ochutit těstíčko, ve kterém ji usmažíte. Sýr je na to nejlepší.
Cuketa + mleté maso = dokonalá kombinace
Tyto dvě suroviny dohromady ladí opravdu skvěle! Zapečená cuketa plněná směsí mletého masa a rajčat je už taková klasika, která je navíc opravdu snadná. Ani recept byste na ni možná nepotřebovali, přesto jej přikládáme. Určitě zkuste! Do směsi navíc můžete přidat oříšky, semínka, bylinky nebo třeba houby.
Cuketu můžete také přidat do klasické sekané, zelenina jí dodá úžasnou šťavnatost!
Kromě mletého masa je ještě skvělá kombinace cukety s bramborami. Zapečte obojí se slaninou, cibulí a smetanou podle následujícího receptu a máte buď lehkou večeři, nebo naopak bohatou přílohu například ke steaku či grilovanému masu.
Cuketové zlepšováky
Třeba držíte dietu, třeba nesmíte lepek ze zdravotních důvodů, třeba prostě jen chcete zkusit něco nového. Z cukety se dají vyrobit vynikající zeleninové nudle, které dokonale nahradí klasické těstoviny. Jak na to se dočtete tady:
Mohlo by vás zajímat
I taková klasika jako koprovka se dá odhlehčit pomocí cukety. Následující recept potěší všechny milovníky omáček a vydatných jídel, po kterých ale zároveň člověku není těžko.
Hledáte vhodný dárek pro někoho, kdo má rád jídlo a nejí maso? A co takhle vyrobit vegetariánské utopence právě z cukety? Vypadají skvěle, chutnají skvěle a jsou velmi originální!
Pokud máte úrodu cukety na chatě a ještě k tomu se vám v lese podařilo nasbírat dost hub, udělejte si výborný chalupářský guláš!
Fanoušci smažených dobrůtek zase určitě ocení tyhle vynikající cuketové langoše. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Letní zelenina pro lazary a dietáře: Zázračná cuketa čistí tělo a pomáhá proti otokům
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 10 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 12 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 23 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29