Poklady české kuchyně: Vepřové koleno potřebuje dlouhé pozvolné pečení a prudký závěr, tak bude uvnitř šťavnaté, zvenku křupavé
28. 3. 2023 Vaření
Pečené vepřové koleno je v naší kuchyni velmi oblíbené. Příprava je sice zdlouhavější, ale zase nemusíte stát celou dobu u plotny, stačí vlastně na začátku věnovat správnému postupu pár minut a pak nechat za vás pracovat troubu. Výsledek stojí za to. Zjistěte, jak na nejlepší koleno, které je krásně vypečené, uvnitř měkké a šťavnaté.
Proč si dát pečené vepřové koleno
Pro někoho může být koleno trochu zvláštním jídlem, ale možná jen proto, že ho ještě neochutnal. Když je správně připravené, má báječně chutnající kůrčičku a uvnitř krásně se rozpadající lahodné masíčko. Pečené vepřové koleno je jedním z našich národních jídel. A pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, vyplatí se jednou si připravit zcela nedietní, ale naprosto božský pokrm.
Většinou se k pečenému vepřovému kolenu podává křen, hořčice, kyselá okurka a třeba výborný domácí chléb.
Mohlo by vás zajímat
Jak naložit vepřové koleno
Nakládat vepřové koleno na pečení se vlastně vůbec nemusí. Stačí ho správně naříznout, přidat ingredience na ochucení a můžeme pomalu péct. Jak správně naříznout koleno? Do kolene je ideální ostrým nožem vyříznout do masa mřížku nebo alespoň hluboké rýhy zhruba centimetr od sebe. Pak je dobře osolíme, pokmínujeme a dochutíme prolisovaným česnekem. Nejlepší je, když česnek vpravíme po troškách hluboko do rýh.
Kdybychom si ale chtěli připravit extra dobrotu, naložili bychom koleno do studené svařené marinády z piva, dijonské hořčice, grilovacího koření a česneku. Můžeme ho nechat marinovat a průběžně otáčet několik hodin, ale také dát hned pomalu péct.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Je potřeba koleno předvařit?
Dát koleno do hrnce a předvařit ho je jedna z variant, jak dosáhnout změknutí masa, ale ve vodě zase zůstane část chuti, o kterou bychom tak přišli, protože stejně pak ještě následuje pečení.
Proto je lepší, když dáme koleno hned do trouby pomalu péct a ke konci teplotu zvýšíme. Tak zajistíme měkké maso a křupavou opečenou kůži. A prakticky bez práce.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct koleno
Na výborné koleno potřebujete pomalé pečení, třeba i přes noc. Stačí ho vložit v pekáčku do trouby na 110 °C a péct alespoň 6 hodin. V závěru pak nechat vytvořit kůrčičku zvýšením teploty na 200 °C (je třeba dobře hlídat).
Dá se ale také zvolit následující, námi prověřený, postup. Na pečené vepřové koleno stačí jen čtyři ingredience: vepřové koleno, 4 stroužky česneku, drcený kmín a sůl.
Jak na to? Na horní straně kolene nařízněte ostrým nožem rovnoběžné zářezy asi centimetr od sebe. Česnek oloupejte, prolisujte a vpravte ho dovnitř záhybů. Uvnitř také maso osolte pokmínujte. Tímto ochucením získá výbornou chuť.
Připravte si hrnec s pokličkou, který může do trouby, nebo pekáček. Dejte do něj maso a zakryjte pokličkou nebo alobalem. V tuto dobu nepodlévejte. Dejte nádobu do trouby a troubu zapněte na 120 °C. Nechte tři hodiny péct.
Pak sundejte pokličku/alobal, maso zkontrolujte, přelijte výpekem a teplotu zvyšte na 150 °C. Takto se bude péct hodinu. Mezitím alespoň jednou zkontrolujte, případně dolijte trochou vody, kdyby se šťáva vypekla.
Na poslední zhruba čtvrthodinu sundejte pokličku/alobal, zvyšte teplotu na 180 °C a nechte koleno, aby zezlátlo a vznikla kůrčička. Několikrát kontrolujte a přelévejte výpekem.
Když bude koleno nazlátlé podle vašich představ, tak ho vyndejte a postavte tak, aby dobře drželo a na jednom místě ho rozřízněte až ke kosti. Pomocí nožíku kost vyřízněte. Nemělo by to jít příliš ztěžka. Pak už jen maso rozdělte na několik částí a můžete podávat, třeba s chlebem, křenem a okurkou, případně hořčicí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Upečte si domácí chleba: Vyzkoušené rady a tipy, co dělat a čeho se vyvarovat
Vepřo knedlo zelo je nesmrtelná česká klasika. Poradíme, jak ji mít nejlepší!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Komentáře
26. 4. 2023 08:30
28. 3. 2023 17:56