Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Zdroj: Pixabay

Česnek používáme především syrový. Mezi jeho ceněné účinky patří, že snižuje vysoký krevní tlak a hladinu tuků a cukru v krvi. Navíc má antibiotické i dezinfekční účinky, a posiluje imunitní systém. Zároveň ředí krev, proto se nedoporučuje v případě krvácení.

Česnek se používá velmi snadno - stačí ho oloupat a namačkat. Oblíbený je i česnekový prášek, který používáme jako koření. Jeho cena je příznivá a prášek pokrmy příjemně dochutí. Bramboráky bez česneku si asi těžko představíme, stejně tak různé luštěninové a bramborové polévky, guláše a zapékaná jídla. 

Jak používat česnek

Česnek je v naší kuchyni velmi oblíbený a nezastupitelný. Navíc je mimořádně zdravý a ceněný pro své antibiotické účinky, což oceníme zejména v zimním období a předjaří.

  • Používáme pouze kvalitní česnek. Pokud při loupání česneku objevíme plíseň, vyhodíme ho. Opatrní jsme také při nákupech česneku, dobře si ho prohlédneme. Měl by mít i příjemnou vůni.
  • Česnek přidáváme do pokrmu obvykle jako poslední, zůstane mu pak příjemná aromatická chuť a zachová si důležité látky. Někteří z nás si ho z tohoto důvodu přidávají např. do polévek až na talíři.
  • Někdy jsou situace, že česnek přece jen dáváme do jídla už na začátku vaření, aby pokrm získal svou nezaměnitelnou chuť. Příkladem je polévka česnečka nebo některé guláše - část česneku použijeme hned na začátku (osmahneme ho na malém množství tuku), ale část stejně doplníme až na konci vaření.
  • Pomazánky s čerstvě rozmačkaným česnekem patří mezi nejoblíbenější.
  • A jak na to, aby nám z dechu nebylo cítit česnekové aroma? Doporučuje se rozžvýkat několik snítek zelené čerstvé petrželky nebo vypít sklenku mléka. Přesto se česneku před cestou do společnosti raději vyvarujeme, protože jestli jsme doporučené rady osobně vyzkoušeli, zřejmě se nám příliš neosvědčily. Pokud totiž pravidelně konzumujeme česnek, jeho silné aroma nás patřičně prostoupí (nejen náš dech, ale i pot a další tělesné sekrety).

Na závěr pro vás máme zajímavý recept, ve kterém česnek nesmí chybět. Podle následujícího videa si můžete připravit grilovaného pstruha na másle a česneku:

Zajímá vás, jak česnek správně skladovat a co nejlépe uchovat? Podívejte se do našeho dalšího článku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky