Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vaří děda, kterému je 80 let, profesí byl kuchař a jako učeň začínal ve svých 14 letech? Pojďte se s námi podívat na příběh i recepty Josefa Senohrábka, který se rozhodl své kuchařské zkušenosti sdílet se čtenáři webu Toprecepty.cz. Tentokrát se s vámi podělí o recept na parádní řízek.

Kuchařem 66 let

O příběhu Josefa Senohrábka, kuchaře, který vaření zasvětil celý svůj život, jsme psali už minule. Připomeňme jen, že do učení na tříletý obor kuchař-číšník nastoupil již v roce 1958, praxi měl pak v mnoha slavných hotelích a restauracích, mimo jiné vařil i v dříve slavné čínské restauraci ve Vodičkově ulici nebo v restauraci Moskva na Příkopech.

Po boku stál i a učil se i od kuchařského mistra Viléma Vrabce. Poté se rozhodl, jak sám říká „přejít z luxusu na obyčejnou práci k Jednotě".

„Dostal jsem restauraci u silnice a začal vařit pro šoféry. Rozneslo se to tak, že jsem se nezastavil. Ve čtyři ráno do kuchyně a v sedm hodin už kluci stavěli na polévku a guláš s rohlíkem," směje se Josef, který už je sice dávno v důchodu, ale rád s láskou a se svou ženou vaří dodnes. 

Pro čtenáře webu Toprecepty v našem druhém síle seriálu Teď vaří děda představuje šťavnatý vepřový řízek v těstíčku.

Vepřový řízek v česnekovém těstíčku

Recept necháváme v původním znění, tak jak jej Josef napsal do facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého, kam se přidal loni a kde jsme jej potkali i my. A teď už necháme vyprávět samotného kuchaře...

Podle mého jednoho jednoho šéfa přidám moudrost. Přemýšlej a snaž se lidi potěšit. Zeptal jsem se, jak nejlépe, a on řekl, že poctivým jídlem a úpravou. Lidé jedí nejdříve očima. Vše, co můžeš rozdělit a upravit, to udělej. No a tak jsem smažíval sýr ve dvou kusech na porci, a řízky. Gramáž stejná, ale porce od pohledu velké. Uvidíte.

Na vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku budete potřebovat: 2 řízky z křížové kosti, rozpůlené na 4 kusy, dále 2 vejce, půl lžičky česnekové pasty, 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, 2 polévkové lžíce hladké mouky, mléko jen podle potřeby, sůl, lžíci polohrubé mouky a olej.

Řízky naklepeme, rozpůlíme a osolíme. Protáhneme polohrubou moukou, aby nám drželo těstíčko.

Všechny suroviny na těstíčko smícháme a mělo by se nám podařit těstíčko asi jako na lívance. Řízky dáme do těstíčka, nejdříve jeden a zkusíme ho vyndat. Když těstíčko drží začínáme smažit, ale trochu pomaleji. Těstíčko je brzy hotové, tak pomalu, aby se nám vše prosmažilo.

K tomu jsem udělal fofr salát. Jen tři vařená vejce, tři větší brambory uvařené, 1/4 cibule, 1 sterilovanou okurku, jarní cibulku hrstku, lžíci hořčice, sůl, pepř a zakysanou smetanu doplněnou jednou lžící majonézy.

Něco navíc: Na postup přípravy se můžete podívat do naší fotogalerie: 

Fotogalerie - Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku

Ukázat 6 fotografií

Jak na zase trochu jiný řízek Ondráš, na to se můžete podívat v našem video receptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více