Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky je během sezóny potřeba zaštipovat a regulovat tak jejich bujný růst. Rostlina je náročná na světlo, teplo i vzdušnou vlhkost, a pokud okolo okurek nemůže proudit dostatek vzduchu, trpí rostliny na plísně - listy totiž nestíhají osychat.

Salátové okurky tedy zaštipujeme jednak proto, abychom regulovali jejich růst, ale také proto, abychom odstranili nežádoucí listy, které stíní plodům i rostlině samotné. Jak se okurky zaštipují, to vysvětlíme v tomto článku. Variant je několik, vždy se rozhodujeme podle toho, po čem rostliny necháváme pnout.

Jak zaštipovat okurky

Vyštipujeme zálistky, což jsou výhony, které vyrůstají za každým pravým listem, podobně jako tomu je u rajčat.

  • Aby plody neležely na zemi, odstraňujeme zálistek za 1 listem. Od 2 a 3 listu zálistky ponecháme a zkracujeme je za 2–3 listem.
  • Zálistky vyštipujeme co nejdříve, aby se rostlina zbytečně nevysilovala.
  • Pokud je zálistek větší, ustřihneme ho nůžkami ve vzdálenosti 1–2 cm od hlavního stonku.
  • Pěstujeme-li okurky na síti, dovolíme rostlině větší rozvětvení, ale i tak je třeba ho regulovat.

Okurky nejčastěji konzumujeme čerstvé nebo z nich připravujeme saláty. Oblíbené a velmi osvěžující jsou i okurkové limonády. Na přípravu jedné takové přidáváme videorecept, podle kterého ji zvládne udělat úplně každý.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více