Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
14. 5. 2024 Vaření
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem si nemusíte dávat jen v hospodě, připravte si je doma. Dovnitř bramborového těsta zabalte na kousky nakrájené uzené maso a uvařte je. Budou se zelím, nebo špenátem?
Na co nezapomenout při přípravě plněných knedlíků
Knedlíky patří k pokladům české kuchyně a ty bramborové plněné uzeným masem nejsou výjimkou. Toto klasické hospodské jídlo si ale můžeme připravit i doma. Syté jídlo chutná dětem i dospělým.
- Vařit uzené či nevařit? Uzené, které musíme vařit, bývá obvykle u pultu s uzeninami (např. žebra, krkovice, koleno nebo jazyk). Tepelně upravené maso bývá často balené v zataveném obalu. Je to téměř bez práce, ale nemá tolik intenzivní chuť.
- Uzené maso můžeme tepelně upravit vařením ve vodě tak, že ho opláchneme, zalijeme studenou vodou, můžeme přidat i nové koření, bobkový list a černý pepř, cibuli a trochu osolit. Po projití varem ztlumíme a vaříme do změknutí masa. Vařit se dá i v páře. Díky tomu bude chuť masa přirozenější. Maso dáme na pařáček v hrnci, kde bude trocha vody a vaříme mírným varem do změknutí. Zbylý vývar pak dále využijeme.
- Abychom dosáhli ještě lepší chuti uzeného, můžeme ho předem osmažit na cibulce. Zvýrazní se tak masová chuť a s cibulkou mnohem lépe chutná.
- S bramborovým těstem pracujeme rychle, protože jinak začne řídnout.
- Když nebudeme jíst knedlíky hned, obalíme je v rozehřátém sádle nebo oleji. Neoschnou a nebudou slepené.
Mohlo by vás zajímat
Jak na smaženou cibulku
Usmažit cibulku dozlatova není nic těžkého. Cibuli je třeba oloupat a nakrájet na tenká kolečka nebo půlkolečka. Zapněte sporák, dejte na něj pánvičku a nechte ji dobře rozehřát. Pak nalijte olej (nebo dejte lžíci sádla), přičemž na jednu cibuli stačí jedna polévková lžíce. Rozehřejte ho, přidejte cibuli a začněte míchat. Cibuli průběžně obracejte. Až bude zlatavá, tak cibulku hned sundejte z pánve, aby nezčernala. Smažení trvá zhruba 7 minut.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Jak připravit bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Na bramborové těsto si připravte: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, vařené uzené maso a cibuli.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Studené oloupejte a nastrouhejte na vál, osolte je. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce, posypejte částí mouky a vypracujte těsto.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu na knedlíky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverečky 5 x 5 cm, silné 1 cm. Do těsta balte nakrájené uzené maso. Vroucí vodu osolte a vkládejte do ní hotové knedlíky. Vařte, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte. Podávejte se smaženou s cibulkou a bílým zelím nebo se špenátem.
Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky plněné uzeným masem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bílé nebo červené zelí? České či moravské? Vyznejte se v naší nejoblíbenější příloze!
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12