Časté chyby při pěstování fazolí: Rostliny jsou citlivé na chlad a potřebují vláhu
Fazolky mají rády teplo. Přestože zahrádkářům připadají leckdy "podobné" hrachu, protože patří také mezi luskoviny, na chladné počasí jsou daleko citlivější. Proto je i péče o ně náročnější a ne každý rok se nám vydaří. Jaké chyby nás nejčastěji připraví o úrodu?
Fazole rozlišujeme podle způsobu růstu na keříčkové a pnoucí. Keříčkové dorostou ke sklizni dříve, lusky narůstají brzy po sobě a otrhané rostliny můžeme zlikvidovat. Tyčkové fazole pokrývají svou úrodou delší období, sklizeň je také vydatnější. Pro tyčkové fazole se vyplatí pořádná konstrukce, aby se měly k čemu přichytit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při pěstování fazolí
Fazole obvykle pěstujeme pro sklizeň lusků - tato zelenina je výživná a v kuchyni se hojně uplatní. Fazole, které v luskách dozrávají, můžeme usušit a použít buď k jídlu nebo jako sadbu pro další sezónu. Jaké jsou časté chyby při pěstování fazolí?
- Příliš časný výsev: Fazole potřebují ke svému růstu dostatečnou teplotu. Při nízké teplotě ani nevyklíčí a leckdy se v zemi znehodnotí např. shnijí. Vyséváme je až po třech zmrzlých, případně záhony zakrýváme bílou netkanou textilií.
- Nedostatek vláhy, sucho: Fazole potřebují během klíčení vlhko a pokud ho nemají, snadno zaschnou. Vláha je potřeba během růstu rostlin, a to až do doby kvetení a nasazování lusků.
- Nedostatečná opora: Tyčkový fazol potřebuje vysokou oporu (alespoň dva metry). Osvědčenou možností je konstrukce ve tvaru teepee, samostatně stojící tyčky nejsou příliš vhodné. Přivazování není potřeba - fazole mají úponky, kterými se přichytávají.
- Zanedbaná sklizeň: Dorůstající fazolové lusky je potřeba sklízet v konzumní zralosti a nenechat je zasychat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 9 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 15 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 16 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 18 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Komentáře