Jak mrazit fazolové lusky? Jednoduchým postupem si snadno připravíme zásobu fazolek na celou zimu
Zahradní fazole jsou oblíbenou a chutnou zeleninou, která se pěstuje především pro nezralé lusky. Lusky sklízíme postupně, jakmile dosáhnout sklizňové velikosti. Poté je co nejdříve uložíme do mrazničky, aby si zachovaly co nejvyšší kvalitu.
Správně zralé lusky sklízíme od července až do začátku podzimu, v závislosti na termínu výsevu a odrůdě fazolí. Lusky k mražení by měly být sice co nejvíce narostlé, ale zároveň by se v nich ještě neměly tvořit zřetelné fazole. Také tvorba vláken by měla být zatím co nejmenší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit fazolové lusky
Postup mražení je snadný a měl by probíhat rychle, abychom zachovali co nejvyšší kvalitu lusků:
- Lusky sklízíme jednoduše utrhnutím, vybíráme co největší, malé ještě necháme několik dnů dorůstat.
- Po sklizni fazole doneseme domů a co nejdříve je zpracujeme.
- Malým nožíkem odkrojíme oba tuhé konečky jednotlivých lusků a poté lusky opláchneme chladnou vodou.
- Necháme je okapat, případně je osušíme.
- Fazolky nakrájíme na stejně velké kousky, jejichž velikost si sami určíme podle plánovaného využití.
- Nakrájené fazolky povaříme v mírně osolené vodě (blanšírujeme). Doba varu by se měla pohybovat od 2–5 minut. Díky blanšírování si fazolky zachovají pěknou barvu.
- Hned po krátkém uvaření fazolky zchladíme ve studené vodě, do které jsme přidali kostky ledu.
- Zchlazené fazolky necháme okapat a osušíme je.
- Narovnáme je do mikrotenových sáčků a uzavřeme. Jednotlivé dávky by měly odpovídat potřebnému množství pro jedno jídlo.
- Poté sáčky s nakrájenými fazolemi uložíme do mrazničky a necháme zmrazit.
- Odebíráme podle potřeby a využijeme např. do polévek, omáček, salátů, na pizzu i do zapékaných jídel.
Tip: Některé hospodyňky fazole před mražením nepředvářejí, pouze je nakrájí a rovnou zmrazí.
V následujícím videu se můžete podívat na ukázku vaření z fazolových lusků. Scezené fazolky opékáme na orestované slanině, přidáme k nim česnek a bylinkovou kostku, pak společně dusíme a podáváme buď jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno 26. 4. 2024 08:38
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak uvařit fazolkové lusky na smetaně? Česká klasika je oblíbená u dětí i dospělých
Jak uvařit fazolové lusky. Recepty na skvělé omáčky, saláty a zapékanou zeleninu
Komentáře