Holka u plotny radí: Jak na nadýchané a vláčné lívance bez kynutí? Je to hračka!
17. 1. 2022 Vaření
Na nedělní líná rána v posteli, ale i na všední den, který si chcete hezkou snídaní jen vylepšit jsou tyhle lívance jak stvořené. Jsou totiž jemné, vláčné a zároveň i hezky nadýchané, takže působí trochu, jako by byly kynuté. Ale nejsou! Zkuste je a už nikdy nebudete chtít dělat jiné.
Trochu tlustší palačinky
Jestli máte rádi palačinky, tak si jistě zamilujete i tyhle lívance. Většina lívanců je dobrá a kdo by je neměl rád? Ale tyhle jsou přece jen něčím jiné. Spojují totiž v sobě podle mě to nejlepší z obou těst. Jsou podobně měkoučké jako palačinky, ale taky nadýchané jako lívanečky. Přitom o kynuté těsto z kvásku nejde. O trochu nadýchanosti se postará trocha prášku do pečiva. Jemnost a vláčnost zajistí smetana a máslo v těstě. Vzhledem k tomu, že se cukr dává už do těsta a i samotná smetana je sladká, jsou lívanečky i bez jakékolv pomazánky příjemně sladké. Samozřejmě jim ale sluší trocha ovoce, šlehačka nebo rozpuštěná čokoláda. Případně jen javorový sirup, tuhle kombinaci jsme si zamilovali u nás doma a chutná taky návštěvám. A mimochodem, když už jsme u těch návštěv, velkou radost způsobily kdysi tyhle lívanečky u našeho maďarského kamaráda, který k nám domů přijel na pár dní v rámci studenstkého výměnného pobytu. Právě v poslední den jsem jemu i svému synovi dělala k snídani tyhle lívanečky. Rafael byl natolik nadšený, že si neváhal říct o recept a tak je od té doby pečou i u něj doma poblíž Budapešti. Proto doufám a věřím, že zachutnají i vám.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat: 230 ml smetany (12 %), 2 vejce, 200 g hladké mouky, 3-4 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 2 lžičky krupicového cukru a 1 vanilkový cukr (nebo místo obou cukrů jen jeden vanilkový cukr), 6 lžic rozpuštěného másla nebo ghí, trochu strouhané citronové kůry a tuk na smažení. Jak na to? Rozpusťte máslo nebo ghí a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté smíchejte se všemi ostatními surovinami a řádně prošlehejte. Nechte odpočívat hodinku v chladu nebo půl hodinky na lince. Pak v pánvi na rozehřátém oleji smažte lívanečky z obou stran dozlatova. Já je obvykle polévám jen javorovým sirupem a doplním jakýmkoliv čerstvým ovocem. Javorový sirup s lívanci skvěle chuťově ladí, máte-li ho doma, určitě to zkuste!
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat cuketovou koprovku podle maďarského receptu?
Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12