Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
Zdroj: Pixabay, RitaE

Jsou v hned hotové, dají se naplnit nasladko i naslano a milují je malí i velcí. Palačinky patří mezi oblíbené moučníky a asi i proto existují restaurace, palačinkárny, někdy zvané také crepérie, které se zaměřují pouze na palačinky. Vy si ale ty nejlepší palačinky můžete udělat doma. Jak na to, aby z nich nebyly trhance, poradí food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.

Hrátky s plátky

Palačinky patří mezi moučníky z litého těsta, které se obvykle připravují z nějakého druhu mouky, vajec, mléka, cukru a špetky soli. Tato sestava je asi nejtypičtější u nás, přičemž mouka v „českých“ palačinkách bývá hladká. V různých zemích se ale palačinky dělají různě. Ve Francii se jim říká crêpes, jsou velmi tenounké, průměrem větší než v Česku a těsto na ně se zadělává často už den předem a třeba z mouky pohankové, byť to není pravidlo. Variabilně se používá i mouka kukuřičná, rýžová nebo třeba čočková. Těsto na palačinky se obecně může a nemusí sladit, a to podle toho, jakou náplň do palačinek chceme následně zvolit. Bude-li sladká (typicky marmeláda, čokoláda a ovoce), můžeme těsto trochu osladit. Plánujeme-li náplň slanou, těsto pouze lehce osolíme. „Já těsto vždycky trochu solím, ať palačinky pak plním čímkkoliv. Sůl pomůže dosáhnout výraznější chuti. Ale samozřejmě stačí jen trochu, tak, jak to dělávaly naše babičky,“ říká Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny.

Všechno správně  

Jakkoliv nejsou palačinky na přípravu složité, několik zásad se přece jen dodržet má. Musíte mít správně husté těsto, správnou pánev a správně ji rozehřát. „Když je těsto husté, palačinka je moc tlustá, když je řídké, tak se zase trhá,“ říká Šárka Adámková, která doporučuje použít na půl litru mléka 1 vejce, 200 g hladké mouky a špetku soli. A určitě nedávejte prášek do pečiva, byť to některé hospodyňky dříve zkoušely. To pak ale nejsou palačinky, spíš lívance. Palačinky mají být tenké. „Kromě dobrého receptu je důležitá i dobrá pánev a to, jak moc nebo málo ji zahřejete. Pánev musí mít nepřilnavé dno a ideálně nižší okraje, aby se vám palačinky dobře obracely. Rozehřejte ji dost, ale ne moc. Když se z pánve kouří, je to už moc a palačinka se rychle spálí,“ dodává food blogerka a připomíná, že tuk na pánev patří, ale jen v minimálním množství. „Stačí pánev pouze potřít mašlovačkou olejem nebo přepuštěným máslem. Palačinky nemají v tuku určitě plavat, pak by jej zbytečně nasákly a nechutnaly by, jak mají.

Dobré těsto

Při přípravě těsta je vhodné nejdříve rozšlehat vejce, přidat trochu vlažného mléka a trochu prosáté mouky. Pak za postupného šlehání nebo míchání přidávejte suroviny tak, až dosáhnete požadované hustoty. „Pokud se vám zdá těsto řídké, přidejte trochu mouky, naopak husté těsto zředíte mlékem nebo vodou, případně můžete použít i kokosové či jiné alternativní mléko,“ říká Adámková. „Ale vždycky se přesvědčte, že jste řádně rozmíchali všechny hrudky a hotové těsto určitě musíte nechat odpočinout v lednici. Půl hodiny je minimum, ale nic se nestane, když tam bude v zakryté nádobě čekat od večera do rána. Pouze jej pak před přípravou znovu řádně promíchejte,“ vysvětluje Holka u plotny s tím, že mouka potřebuje čas, aby se s dalšími surovinami dobře propojila. Tajným francouzským trikem je přidat do těsta trochu oleje. „Palačinky nebudou mít tendenci se trhat a budou vláčnější i v chuti. Zároveň můžete těsto ochutit i pravou vanilkou nebo rumem,“ dodává Šárka Adámková.

Pečení bez trhání

Z hotového odleželého těsta nalijte trochu na rozehřátou a lehce vymazanou pánev a za postupného otáčení s pánví rozlijte těsto do všech stran a upečte první „zkušební“ malou palačinku. Podle ní zjistíte, jestli je hustota těsta akorát, jestli je správně ochucené a zda je dobře rozehřátá pánev. Právě u první palačinky všechno doladíte a ty další už budou vzorné. Hotové palačinky potřete džemem, povidly nebo čokoládovou ganache, srolujte nebo přehněte do vějířku, dozdobte případně šlehačkou nebo jen pocukrujte a ihned podávejte. „Nedoporučuji dělat palačinky dopředu. Rychle osychají, později i gumovatí a nejsou tak dobré. Máte-li naspěch, udělejte si předem těsto. Smažení je otázka chviličky,“ říká Šárka Adámková a dodává, že když se přece jen stane, že palačinky zbudou, lepší, než je ohřívat, je raději je druhý den zapéct s tvarohem, cukrem a vejci - nebo naslano podle toho, jaké bylo těsto.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více