Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš

Už jste nažhavení na cestování? Vyražte třeba do Maďarska! Vlakem jste v hlavním městě za několik hodin, a pak si můžete užívat poloprázdné lázně i fantastickou maďarskou kuchyni. My jsme to udělali, a tak vám dnes ukážeme, co byste při gastro toulkách v Budapešti neměli minout.
Podmínky vstupu
Maďarsko je jednou ze zemí, které s Českou republikou uzavřely vzájemnou dohodu o uznávání očkování. Odcestovat můžete klidně i druhý den po první dávce. Stačí vám k tomu jen Certifikát o provedeném očkování nebo Potvrzení o provedeném očkování. Ale určitě jedno z toho nezapomeňte, protože Maďaři na hranicích „lejstra“ opravdu kontrolují. Při cestě zpět česká strana aktuálně vyžaduje, abyste byli 22 dní po prvním očkování, nebo podstoupili pětidenní izolaci a pak PCR test. Děti do 18 let, které cestují s rodiči, mají do Maďarska dle stránek Ministerstva zahraničí ČR volný vstup. A jak je to přímo v Maďarsku? Jako očkovaní máte umožněn vstup úplně všude, včetně lázní a restaurací. A právě jídlo je jeden z dost dobrých důvodů, proč se do Budapešti vypravit.
Článek z magazínu
Komínový koláč
Trdelník, oblíbená past na turisty v centru Prahy, se v originále jmenuje kürtőskalács, tedy komínový koláč. Kürtőskalács pochází podle Maďarského muzea lidové kultury z oblasti Sikulska (Székelyföld) v Sedmihradsku v dnešním Rumunsku, odkud se pak moučník rozšířil do celé maďarsky mluvící části monarchie. V Budapešti mají kürtőskalács doslova na každém rohu a jde o něco tak obyčejného, jako je náš párek v rohlíku. Trdelník stojí v maďarské metropoli podle velikosti v přepočtu asi 25 - 60 Kč, ale jsou i turisticky profláklá místa v centru, kde po vás budou chtít „na naše“ i 90 Kč. Kürtőskalács se obaluje, podobně jako u nás, ve skořici nebo v oříšcích, ale v nabídce jsou i verze se zmrzlinou, ovocem a různými polevami.
Článek z magazínu
Langoš bez kečupu
Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože dříve se placky z kynutého těsta opékaly blízko plamenů. Nyní se langoše smaží nebo fritují. A na rozdíl od našich stánkařů je ti maďarští nepřipravují ze zmrazeného polotovaru, ale z čerstvě vykynutých bochánků. A ještě jednu zvláštnost zde langoše mají: nikdy se nepodávají s kečupem. To je zřejmě český vynález, ostatně stejně jako kečup na špagetách. Pokud si chcete pravé maďarské langoše užít, dejte si je ve stylovém cihlovém domečku poblíž Széchenyi lázní. Za verzi Krumplis Lángose (z bramborového těsta) se zakysanou smetanou a obrovskou hromadou strouhaného sýra zde dáte 950 forintů (70 Kč). Vybrat si ovšem můžete z deseti různých druhů této oblíbené placky.
Ruin pubs
Budapešťský fenomén. Ruin pubs jsou bary, restaurace a kavárny postavené v bývalých opuštěných budovách, často squatech. V celé Budapešti jich je asi 20. Mezi nejlepší patří kultovní podnik Szimpla Kert s malebným dvorem na ulici Kazinczyho 14, kde se scházejí místní umělci a v neděli se zde pořádá malý farmářský trh. Ovšem na jídlo si zajděte do izraelského ruin pubu Mazel tov. Lepší hummus, falafel nebo cheescake jste asi ještě nejedli. Není to sice typicky maďarská kuchyně, ale i tak tenhle romantický podnik stojí za návštěvu.
České presso a sýrová zmrzka
Máte-li rádi něco živějšího, vypravte se na náměstí Ference Deáka (Deák Ferenc tér) přímo v centru města. V klubu Akvárium si můžete objednat speciální drink: czech-presso Martini. A v blízké zmrzlinárně Levendula Kézműves Fagylaltozó Akvárium ochutnejte jednu z jejich originálních zmrzlin, třeba levandulovou, popcornovou se slaným karamelem, bazalkovou s citronem nebo zmrzlinu se sýrem camembert.
Perkelt, guláš a batátové hranolky
Nejde vám to dohromady? V Budapešti se mísí jak tradiční maďarská kuchyně, která je zde na špičkové úrovni, tak moderní gastronomie, jež využívá právě i relativně nové suroviny. Mezi těmi zde vévodí batátové hranolky. V mnoha restauracích jde o docela běžnou přílohu, stejně jako v maďarském „mekáči“, tedy řetězci maďarského rychlého občerstvení Zing Burger. Chcete-li ale zajít na klasiku, zvolte restauraci Menza a dejte si perkelt, paprikáš, gulášovou polévku, nebo speciální dýňovo-koprovou omáčku Tökfőzelék.
Papriky, mák i mangalica
Na závěr, nejlépe těsně před odjezdem a pokud možno s prázdným kufrem a plnou peněženkou, navštivte obrovskou tržnici Vásárcsarnok na náměstí Fővám tér na levém břehu Dunaje. Můžete si zde vybrat z nepřeberného množství čerstvého ovoce a zeleniny v té nejlepší kondici. Seženete tu papriku sušenou, mletou i čerstvou, paprikové pasty a další výrobky z paprik. Je zde i speciální levandulový stánek, ze kterého si můžete odnést levandulový džem, sirup nebo bezé. K zakousnutí si dopřejte místní makový štrůdl. Těsto je na něm tenoučké jako průklepový papír a vypadá to, že tam je jen proto, aby se měla v čem upéct náplň. Mák totiž Maďaři milují, a tak s ním zkrátka nešetří. A samozřejmě nemůžeme opomenout klobásy. Desítky druhů zde v tržnici nabízí několik různých stánků s uzeninami. Maďarskou specialitou jsou pak uzeniny ze starého uherského plemene prasete mangalica, které je mimořádně tučné, a proto i šťavnaté. Maďaři maso z mangalice používají při vaření často a najdete je tak i v nabídkách restaurací. Ochutnat můžete třeba burger či perkelt z mangalice, anebo si z tržnice odvezte domů „mangalicovou“ klobásu. Ale pozor, jedna vám určitě stačit nebude!
Témata: zahraniční kuchyně, maďarská kuchyně, perkelt, guláš, maso, vepřové maso, paprikáš, klobása
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Velikonoce ve Španělsku: Stolům vévodí jehněčí, salámy i speciální zdobený moučník. Jak jej připravit?
Semata santa neboli Svatý týden. Tak se říká… Číst více
Čím naplnit palačinky, abychom obměnili jídelníček? Na výběr máme náplně sladké i slané
Tím, že těsto na palačinky je neutrální chuti (patří do něj jen špetka soli, cukr se nedává), můžeme zvolit náplň podle chuti každého z rodiny. Někdo… Číst více
Jak upéct krásný a chutný mazanec? Poradíme, jak připravit ten nejlepší
Kdy se peče mazanec Mazanec se pekl na Bílou sobotu a nosil se v neděli na Boží hod spolu s dalšími pokrmy (vejce, uzené maso apod.) do kostela k… Číst více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Původní recept místo pečiva obsahoval slanou krupicovou kaši a místo sněhu se kypřilo droždím. Vejce a bylinky jsou beze změny. Můžete zkusit oba… Číst více
Desatero nejčastějších otázek a odpovědí na téma grilování. Jak a na čem grilovat, různé způsoby grilování
Zdrojem žáru může být dřevo, dřevěné uhlí, speciální grilovací brikety, zkapalněný plyn nebo elektřina. Pro vyloučení kontaktu potravin se zplodinami… Číst více
Desatero - jak zpracovat jahody a připravit z nich oblíbené dobroty
Co rychlého z jahod? Jak nejlépe zpracovat jahody? Co udělat z jahod a tvarohu? Jak upravit jahody na dort? Co s přebytkem jahod? Jak… Číst více
Desatero rad, jak upéct jidáše. Proč se pečou a jaký mají tvar
Proč se jidáše pečou Jidáše se podle lidových zvyků pečou před Zeleným čtvrtkem na připomínku událostí, které předcházely ukřižování Ježíše. Mají… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
[rada oznaceni="1"] Kdy a kde sbírat pampelišky na med Slunečné dny a louky plné zářících květů - to je ta správná chvíle pro sběr. Když začínají… Číst více
Desatero - jak na česnekové pesto. Jak se připravuje, co do něho patří a jak ho využijeme
[rada oznaceni="1"] Jak se dělá česnekové pesto Česnekové pesto připravíme rozmixováním omytých a osušených listů s dalšími surovinami podle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Českem s chutí: Ochutnejte slezské nebe a dejte si oblíbené jídlo českého krále
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Lotus mini cheesecake
Přidáno před 34 minutami

Svíčková polévka s nudlemi
Přidáno před 1 hodinou

Vepřové kostky na argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami

Mechový dort (se špenátem)
Přidáno před 21 hodinami

Salko roláda
Přidáno 21. 5. 2022 12:16

Ořechové řezy s pudinkovo-tvarohovým krémem
Přidáno 21. 5. 2022 07:40
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.