Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší horká čokoláda? Přidejte smetanu, koření a bonbony marshmallow!
Zdroj: Freepik, freepik

Víte, co je lepší než čokoláda? No přece horká čokoláda… Už jen její vůně navodí dokonalou atmosféru klidu a pohody nejlépe někde u krbu. Zahřeje venku na předvánočním trhu, po procházce zasněženou krajinou a ještě vám připomene bezstarostný čas dětství.

Nápoj od Mayů a Aztéků

Dnes si nejčastěji vychutnáváme čokoládu v tabulkách nebo v různých tyčinkách, ta v podobě nápoje ale byla první. Nápoj z pražených a pak na prášek podrcených kakaových bobů popíjeli indiáni dávno předtím, než se vyrobil v Holandsku první čokoládový prášek a mnohem dřív než se začala kakaová pasta lisovat do podoby tabulek. Co na tom, že  čokoládový nápoj od starých Mayů a Aztéku chutnal trochu jinak, nebyl sladký, ale naopak dochucený chilli papričkami a ještě se pil spíš studený než horký. Právě jim a jejich nápadu zalít kakaové boby vodou vděčíme za chvíle pohody, které si můžeme užívat u šálku s horkou čokoládou.

Zbaví vás únavy a dodá sílu

Cesta od trochu zvláštního hnědého nápoje k dnešnímu krémovému a smetanovému zázraku byla poměrně dlouhá. Podle knihy Velká encyklopedie čokolády byla původní čokoláda spíš vodová a plná tuku, respektive kakaového másla, které na povrchu nápoje vytvářelo mastná kola. Aztékové ji proto často zahušťovali mletou kukuřicí, která díky obsahu škrobu pohlcovala tuk. I přes tuto její ne úplně pozitivní vlastnost byla čokoláda luxusním nápojem, který si mohla dopřávat jen hrstka vyvolených. Popíjeli ji  králové, šlechtici a významní kněží, ale také aztéčtí válečníci, jimž dodávala sílu na válečných výpravách. Čokoláda totiž byla považována za dokonalý zdroj energie a už tehdy za účinné afrodiziakum, takže se s oblibou popíjela i na svatebních hostinách a byla součástí různých náboženských rituálů. Přímo od indiánských kmenů se naučili pít čokoládu španělští osadníci, kteří se do ní doslova zamilovali a přivezli kakaové boby do Evropy.

Lepší je se skořicí, chilli nebo s rumem

Čokoládu mnoho lidí připravuje jen z kakaového prášku nebo instantní směsi, touto cestou ale nikdy nedosáhnete tak dokonale krémového nápoje. Vždy je lepší sáhnout po tabulkové čokoládě s co nejvyšším obsahem kakaové sušiny. Pro nápoj s výraznou čokoládovou chutí volte nejlépe čokoládu s obsahem kakaa aspoň 70 %. Pokud ale připravujete čokoládu dětem, klidně vyberte nějakou méně procentní. Ruku na srdce, nejlepší přece stejně vždy byla čokoláda z rozlámaných čokoládových figurek nebo ze zbylé vánoční kolekce. Pokud milujete hodně sladké, můžete použít i bílou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu je možné smíchat jen s mlékem, jemnější a krémovější chutě dosáhnete pomocí smetany ke šlehání jíž nahradíte část mléka. Velkým hitem hlavně mezi dětmi je čokoláda ozdobená velkými či malinkými bonbony marshmallow. Ty se v horkém nápoji rozpustí, ještě víc ho osladí a vytvoří na něm lahodnou pěnu. Toho se ale většina děti nedočká, neboť bonbony většinou vyzobou z nápoje ještě dřív, než se stihnou rozpustit. Stejně tak můžete dětem do čokolády přihodit i barevné lentilky, které ještě zvýrazní čokoládovou chuť nápoje a trochu ho zahustí. Dospělí si zase mohou horkou čokoládu vylepšit nějakým kořením – k čokoládě se hodí výborně skořice, vanilka, nové koření, hřebíček, anýz nebo směs perníkového koření. Jste-li odvážnější, předejte špetku chilli papriček či pepře nebo jí dodejte grády pomocí rumu, mandlového likéru nebo třeba griotky.

Pořádně hustá čokoláda

Ve Španělsku nebo v Itálii mají rádi čokoládu trochu jinou. Spíš než nápoj připomíná řídký pudink. Ta španělská se často podává k místnímu oblíbenému dezertu – smaženému pečivu z odpalovaného těsta churros. Hustoty a krémovosti se dosahuje pomocí jedné ingredience, v níž můžete spatřit inspiraci původní recepturou Aztéků, a sice škrobové moučkykukuřičného či bramborového škrobu. Díky němu se všechny ingredience krásně propojí v hladký a jemný krém bez hrudek nebo sražených kousků čokolády. Vyzkoušejte ji třeba podle následujícího receptu. V 500 ml mléka nejprve rozpusťte 1 lžičku kukuřičného škrobu nebo tapioky a podle chuti přidejte cukr. Vše prošlehejte a nalijte do hrnce. Z stálého míchání mléko zahřívejte na mírném ohni. Přidejte 175 g hořké čokolády nalámané na kousky a nechte ji rozpustit. Dochuťte čokoládu špetkou skořice a pepře a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hladká hustá směs. Ozdobte ji ušlehanou šlehačkou nebo do ní namáčejte tyčinky churros.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více