Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex
14. 4. 2024 Historie a zajímavosti
Starověký tyran a despota, který své odpůrce i z řad rodiny nechal nemilosrdně zavraždit. Císař Nero se dožil pouhých jednatřiceti let, krátký život však maximálně naplnil, mimo jiné i dlouhými a extravagantními hostinami.
Kdo byl Nero
Žil v prvním století našeho letopočtu a na římský trůn usedl v necelých sedmnácti. Císař Nero v prvních letech své vlády respektoval poradní sbor a politika ho moc nezajímala. Pozvolna však omezil vliv poradců a začal odstraňovat své protivníky včetně vlastní matky Agrippiny.
Postupně se z něj však stal naprosto nevyzpytatelný diktátor. Psychiatři by dnes rozhodně diagnostikovali těžkou poruchu osobnosti.
Mohlo by vás zajímat
Pitky s přáteli a sex mezi chody
Obklopoval se přáteli, kteří neměli zrovna moc dobrou pověst, ačkoli pocházeli z urozených rodů. S nimi se pak v převlecích, aby ho nikdo nepoznal, vydával do římských krčem a nevěstinců.
Říkalo se, že hubené nohy římského císaře Nera nemohou unést jeho obrovské břicho, které si plnil na proslulých dvanáctihodinových hostinách, které pořádal. Stejně jako běžní Římané konzumoval podávané pokrmy vleže. Mezi jednotlivými chody ale vyžadoval sex. Nepřekvapí tedy, že si pro hostiny vybíral často místa v blízkosti nevěstinců.
Mohlo by vás zajímat
Maso plněné masem
A co se na hostinách podávalo? Samozřejmě maso, preferované bylo to vepřové. Krávy Římané chovali hlavně kvůli mléku, z kterého vyráběli sýry. Neservírovaly se však jen obyčejné pečeně. Zruční kuchaři z vepřovémo masa vyřezávali například tvary slepice nebo se vepříkovi plnilo břicho dalším masem a pak se teprve rožnil.
Pochoutkou byl plch. Malý hlodavec připomínající veverku kříženou s myší se považoval za delikatesu. Pekl se plněný pro změnu masem vepřovým.
V Římě, rozkládajícím se u řeky Tibery, byly na jídelníčku také čerstvé říční ryby a výjimkou pro bohaté nebyly ani mořské ryby a mořské plody.
Mohlo by vás zajímat
Exotičtí ptáci i zelenina na talíři
Mezi lahůdky patřili také ptáci. Plameňáci, pávi, ale i papoušci se servírovali poměrně často, vyhledávaný byl jejich jazyk. Přílohou byl celozrnný chléb nebo placky, fazole, čočka a také hodně zeleniny.
Nero měl údajně rád pórek, který byl ve starém Římě poměrně běžnou a napříč sociálními skupinami rozšířenou zeleninou.
Zapomenout nesmíme na dezerty. Kromě čerstvého ovoce to byly například sladké placky podobné našim palačinkách pokapané medem nebo smažené datle s medem.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo jako zbraň
Císař Nero postupně vyvraždil svou rodinu včetně tří manželek. S věkem narůstal jeho sadismus. Oblíbenou vražednou metodou bylo nasypání jedu do jídla. Není překvapením, že císařovy excesy nebyly v senátu oblíbené a že se proti němu uskutečnilo několik povstání.
Nero zemřel v pouhých jednatřiceti letech. Krátce poté, co byl prohlášen za nepřítele lidu, chtěl uprchnout do Egypta. To se mu už nepodařilo a oficiální popravě unikl sebevraždou - v roce 68 se bodl do krku.
Náš tip: Staří Římané včetně císaře Nera měli rádi sladké placky. Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu palačinky s džemem.
Zdroje informací:
theguardian.com: Famous foodies: Emperor Nero
nytimes.com: Food News: Rich Man's Asparagus; Emperor Nero Was an Ardent Fan of the Leek
getty.edu: What Did Ancient Romans Eat?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Moretum: Česneková pomazánka podle antického receptu má pořádné grády, česnekem se v ní nešetří
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pět moučníků, na kterých si pochutnáváme tisíce let: Palačinky jedl už „ledový muž“ Ötzi a cheescake pekli staří Řekové
Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Co se jedlo v dobách Sámovy říše? Kaše se mastila lněným olejem, maso bylo na talíři každý den a výjimkou nebyl ani kůň