První mikrovlnku byste domů asi nechtěli: Na výšku měla skoro dva metry!
27. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Umíte si představit kuchyň bez mikrovlnné trouby? I když jsou lidé, kteří o ní pochybují nebo se dokonce obávají jejích škodlivých účinků, většina z nás přístroj ráda využívá. Ohřívá, rozmrazuje... Ty lepší modely upečou i pizzu a dokáží spoustu dalších věcí, které nám usnadňují život. A přitom to není z pohledu historie tak dlouho, kdy se nám o jejich existenci ani nesnilo.
Místnost jen pro mikrovlnku?
První mikrovlnná trouba spatřila světlo světa v Americe v roce 1945 a je téměř jisté, že z dnešního pohledu bychom jí doma mít určitě nechtěli. Kdo by si do kuchyně postavil stroj bezmála dva metry vysoký a přes tři sta kilogramů těžký? I tak ale tento vynález vzbudil velký ohlas a zájem, a tak není divu, že vědci i technici začali horečně pracovat na jeho zmenšování. Už o deset let později tak mohla stát hned vedle sporáku a nijak výrazně z kuchyňské linky vevybočovala. A to už bylo opravdu užitečné.
Mohlo by vás zajímat
Američanky tak měly tyto pomocníky k dispozici už v polovině padesátých let, ale pořád to ještě nebylo ono. Oproti pozdějším a bezpečnějším modelům z těchto přístrojů totiž ještě skutečně určité dávky záření unikaly. I to se ale nakonec podařilo vyřešit a šedesátá léta v USA bychom tedy už mohli skutečně označit jako dobu mikrovlnnou. Ženám v domácnosti i těm, které se vracely domů z práce až večer, přinesly velkou úsporu času a potravinovému průmyslu nové možnosti; bylo možné začít nabízet a prodávat jídla určená právě pro rychlý ohřev v mikrovlnce.
Jak na to vlastně přišli?
I když byly tyto trouby v Americe běžné už řadu let - a v Sovětském svazu byly naopak přísně zakázané z obavy o zdraví lidí - do Evropy se tahle vymoženost dostala až v letech osmdesátých a konkrétně v Československu ani v té době nešlo o žádnou běžnou záležitost. U nás se začaly mikrovlnky prosazovat a ve větším množství prodávat až po roce 1989.
Mohlo by vás zajímat
Možná si také kladete otázku, kdo a jak vlastně přišel na to, že mikrovlny mohou ohřát potraviny. Jako za mnoha vynálezy, i za tímto stojí úsměvná příhoda a náhoda. Ve světě zuřila druhá světová válka a Percy Spencer ve Spojených státech amerických pracoval na dalším vývoji takzvaných magnetronů - součástí radarů využívaných pro vojenské účely. Za vznikem mikrovlnné trouby pak stojí Spencerova láska ke sladkému a hlavně k čokoládě. Jak je to možné?
Jednoho dne si Spencer vzal s sebou do práce čokoládu, kterou si dal do kapsy pracovního pláště. Jaké muselo být jeho překvapení, když po chvíli v laboratoři zjistil, že má v kapse rozteklou teplou čokoládovou hmotu! A tak se začal tímto jevem zabývat. Účinkům mikrovln vystavil například kukuřici a během několika sekund si už mohl pochutnat na popcornu. Mikrovlnka, lépe řečeno její základ, byla na světě. Přes všechny výhrady a konspirační teorie, které vědci vytrvale vyvracejí, tedy mikrovlnky lidstvu slouží už přes sedmdesát let.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Recepty z českých filmů: Ovar a zabijačkový guláš podle paní pivovarníkové z Postřižin
Polévka jako součást hlavního chodu i samostatné jídlo: Jaký druh máte nejraději?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře