Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
5. 1. 2022 Vaření
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro specialit chladného severu, proslavil ji ale paradoxně jistý známý švédský řetězec prodejen nábytku. Od jiných masových kuliček se nijak výrazně neliší, nepodávají se ale s rajčatovou omáčkou jako v Itálii, ale s krémovou bílou a navíc ještě s brusinkami.
Švédské nebo turecké?
Masové kuličky si většinou spojujeme se Švédskem, jsou ovšem i oblíbeným doplňkem špaget s červenou omáčkou z rajčat, což je specialita populární nejen v Itálii, ale také v USA. Narazíte na ně i v dalších kuchyních světa, pravděpodobně za ně ale původně vděčíme Turkům, kteří vytvořili slavné köfte. Tak se nazývá celá řada jídel právě z mletého masa (hovězího, ale častěji jehněčího či skopového) – většinou jde o různé grilované kuličky či šišky, které jsou v různých verzích stále populární v mnoha zemích Blízkého východu. Jejich historie je ale pravděpodobně ještě mnohem starší a sahá až do starověké Číny. Jak uvádí kniha Cooking Apicius: Roman Recipes for Today, recepty na masové kuličky se objevovaly i ve starověkých římských kuchařkách. Podle webu Distractify.com se masové kuličky neboli kofty do Švédska dostaly z Osmanské říše na počátku 18. století. Tehdejší švédský král Karel XII. totiž několik let pobýval v tureckém exilu a velmi si tam oblíbil právě místní pokrm z mletého masa a recept na něj si přivezl domů, aby mu jej mohli kuchaři uvařit i v rodné vlasti. Švédi je vylepšili o smetanovou omáčkou a kopeček brusinkové zavařeniny a dnes tak známé švédské masové kuličky byly na světě.
Mohlo by vás zajímat
Ty pravé „nábytkářské“
Kuličky se smetanovou omáčku patří ve Švédsku k oblíbeným specialitám. Nabízejí je restaurace s tradiční švédskou kuchyní a každý Švéd vám řekne, že nejlepší stejně dělá jeho babička. Asi by se ale po celém světě tak neprosadily, kdyby nebylo řetězce Ikea, který je nabízí ve svých restauracích téměř od jejich založení. Podle webu Racked.com již tehdy zakladatele Ikey Ingvara Kamprada napadlo udělat u prodejen restaurace, aby zákazníci mohli během nákupů zahnat hlad a odpočinout si. Tvorbou menu pověřil tehdejšího manažera Sörena Hullbera a ten navrhl právě masové kuličky, známé pod švédským názvem Köttbullar. Hitem jsou v Ikee dodnes a koupíte si je tu nejen v restauraci, ale i mražené domů. Loni na jaře, když byly zavřené kvůli pandemii všechny obchody, uveřejnila Ikea na svých stránkách originální recept na ty pravé „ikeácké“ masové kuličky, aby si je mohl každý připravit doma, pokud by se mu po nich zastesklo. Zkuste to také.
Na kuličky budete potřebovat: 500 g mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 1 stroužek česneku (drcený), 100 g strouhanky, 1 vejce, 5 lžic plnotučného mléka, sůl a pepř podle chuti. Na omáčku si připravte: trochu oleje, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 150 ml zeleninového vývaru, 150 ml hovězího vývaru, 150 ml co nejtučnější smetany, 2 lžičky sójové omáčky a 1 lžičku dijonské hořčice. Smíchejte hovězí a vepřové mleté maso, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, vejce a promíchejte. Přilijte mléko a dobře osolte a opepřete. Ze směsi vytvarujte malé kulaté kuličky. Položte je na talíř, zakryjte fólií a uložte na 2 hodiny do chladničky. Na pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Vložte masové kuličky a opečte je ze všech stran. Když jsou opečené, přendejte je do pekáčku, zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte dalších 30 minut. Na omáčku si na pánvi rozpusťte 40 g másla. Vmíchejte 40 g hladké mouky a za stálého míchání vytvořte jíšku. Přidejte 150 ml zeleninového vývaru a 150 ml hovězího vývaru a pokračujte v míchání. Přidejte 150 ml husté smetany, 2 lžičky sójové omáčky a 1 lžičku dijonské hořčice. Přiveďte k varu a nechte omáčku zhoustnout. Kuličky zalijte omáčku a podávejte s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami. V některých receptech se ještě dochucují muškátovým oříškem, novým kořením a zázvorem. A samozřejmě k nim nesmí chybět kopeček nakládaných brusinek.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Máte doma plechovku Salka a přemýšlíte, jak ji nejlépe použít? Vyzkoušejte báječné řezy a další výborné moučníky
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře