Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky
5. 4. 2021 Životní styl
Pampelišky krásně oživují travnaté plochy, zdobí hlavy malých děvčat, která si z nich pletou věnce, a zároveň mají tolik blahodárných vlastností, že není divu, že se celým názvem jmenují pampelišky lékařské. Ostatně, pampeliškový med měla dříve doma každá správná hospodyně. Chcete si jej také vyrobit? Není problém!
Jak vyrobit pampeliškový med?
Pampeliškový med je zdravou drobností, která i v moderní kuchyni bude připomínat zvyklosti starých časů a způsoby našich prababiček. Jak ho vyrobit? Je to snadné! Budete k tomu potřebovat následující; dva litry vody, dva kilogramy cukru krystal (můžete použít i třtinový cukr), dva chemicky neošetřené, nejlépe bio citrony a samozřejmě pampelišky, konkrétně 500 gramů rozvinutých pampeliškových květů. Ty žlute kvetou téměř všude, takže by neměl být problém je nasbírat, doporučujeme ale hledat dále od cest a silnic a domů si donést co nejčistší rostlinky. Pokud máte zahrádku, je to vůbec ta nejlepší volba.
Mohlo by vás zajímat
Květy osprchujeme vodou, ale jen rychle a opatrně, abychom z nich neomyli všechen pyl. Necháme je okapat a vložíme je do hrnce. Nakrájíme citrony i s kůrou, přihodíme je k pampeliškám, pak vše zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Poté odstavíme, necháme vychladnout a hrnec uložíme na 24 hodin na hodně chladné místo nebo do lednice, kde se budou všechny prospěšné látky z květin v klidu a pořádně vylouhovat.
Druhý den přecedíme obsah hrnce přes plátýnko a přidáme k němu cukr. Tuto směs pak na prudkém ohni vaříme půl hodiny. Pozor! Med může utíkat, takže jej musíme hlídat. Po 30 minutách naopak stáhneme na mírný plamen a necháme pozvolna vařit dalších 60 minut. Hotový med pak plníme do sterilizovaných, zcela suchých, uzavíratelných sklenic. Měli bychom ho mít asi 2 litry a hodí se všude tam, kam jsme zvyklí dávat běžnější med od včelařů. Ale pozor! Pampeliškový med je o něco řidší, proto s tím například při pečení musíme počítat.
Proč fandit pampeliškám?
Podle článku Pampeliška lékařská: plevel s významnými léčivými účinky zveřejněném na Bylinkovo.cz, magazínu o bylinkách a přírodě spolupracujícím s lékárníky, je pampeliška výborná hned na několik nepříjemných potíží. Trpíte-li nechutenstvím, zácpou nebo jinými žaludečními obtížemi, pomůže pampeliška. Stejně jako zlatobýl je tato léčivka, pro její přemnožení v Česku považovaná za plevel, skvělá jako pomoc při zánětu močových cest a při ledvinových kamenech.
Mohlo by vás zajímat
V březnu a dubnu se sbírá především pampeliškový kořen, v květnu a červnu pak listy a plně rozvité květy, ale často záleží také na počasí, kdy se pampelišky krásně zažlutí. Pampeliška lékařská obsahuje hořčiny, které zvyšují chuť k jídlu a pomáhají trávení, a fytoncidy, které jsou vlastně takovým přírodním antibiotikem, protože brání růstu mikroorganismů. Pampelišky se hodí i pro diabetiky, protože (na rozdíl od jiných rostlin) je jejich zásobním cukrem inulin.
Mohlo by vás zajímat
Pokud se nechcete pouštět do medu, ze sušeného kořene pampelišky se dá namlít pampelišková mouka. Snadnější je ale udělat si z kořene odvar; jednu lžičku sušeného mletého kořene zalijete horkou vodou a necháte přes noc louhovat. Odvar pak můžete znovu ohřát, anebo jej konzumovat sudený, případně jej přidat do smoothie či limonády.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28