Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně
20. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Říká se jim jarní, někdy také letní, ale nejdůležitější je, že jsou čerstvé, nesmažené, zdravé a úžasně dobré. Jarní závitky si sice můžete koupit v každém vietnamském bistru, ale ještě lepší je udělat si je doma. Jak na to poradí Minh Luongová, majitelka stránky Vietnam na míru a lektorka vietnamské kuchyně.
Nepoplést papír
Na závitky potřebujete kromě jiných surovin, jako jsou rýžové nudle, zelenina či krevety, také rýžový papír. A právě ten se může stát pověstným kamenem úrazu. Rýžových papírů totiž existuje více druhů a ne všechny se hodí na čerstvé závitky. Jak pro Toprecepty radí Minh Luongová, v obchodě byste měli sáhnout po rýžovém papíru, který nese označení „nem cuon“ nebo „nem goi“, případně bývají na obalu vyfocené čerstvé závitky. Pokud si nejste jisti, zeptejte se prodavače.
Příprava rybí omáčky
Na jarní závitky potřebujete rýžový papír, rýžové nudle, krevety, zeleninu, mungo klíčky, hoisin omáčku a také rybí omáčku. A právě tu je potřeba si doma vyrobit. Jak na to? Minh Luongová doporučuje vlastní osvědčený postup: „Smíchejte 1 díl rýžové octa, limety nebo citronu, 1 díl cukru, 3 díly rybí omáčky a 7 dílů vody. Míchejte vše dohromady, dokud se cukr nerozpustí.“ Používejte zásadně cukr krupicový nebo třtinový, ne moučkový. Do rybí omáčky můžete na závěr nakrájet kolečka mrkve a česnek dle chuti, případně i chilli.
Mohlo by vás zajímat
Vaření krevet
Krevety pro jarní závitky nepoužívejte předvařené, ale syrové. Vybírejte mražené krevety označené velikostí 31/40, bez krunýřku, bez hlaviček a odstřikované. Nebudete s nimi mít žádnou práci, tyto krevety jsou již připravené pro vaření. Nechte krevety krátce povolit a poté je uvařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a nechte vychladnout. Minh Luongová nedoporučuje používat krevety předvařené, protože už nemají tolik šťávy.
Rýžové nudle
Tenké rýžové nudle uvařte ve vroucí osolené vodě, sceďte je a doplňte trochou sezamového oleje, aby se k sobě nelepily. Promíchejte a nechte stranou v misce. Nudle se při přípravě těchto čerstvých závitků ani nenamáčejí, ani neproplachují.
Mohlo by vás zajímat
Krájení zeleniny
Do závitků můžete dát zeleninu, jakou máte rádi, ale obvykle se používá ledový salát, mrkev a okurka a pro provonění bylinka koriandr. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky julienne. Okurku oloupejte, rozkrojte a semínka a měkkou část vydlabejte. Zbylou dužinu nakájejte také na hranolky. Ledový salát natrhejte na větší kousky tak, aby se 2 až 3 kousky vešly do závitku. Ty pak propláchněte a nechte oschnout, stejně jako mungo klíčky.
Balení závitků
Když máte vše připraveno, můžete se pustit do balení. Rýžový papír namočte do vlažné vody. Jakmile je mokrý, začněte na něj pokládat ingredience směrem od sebe, pokapejte je Hoisin omáčkou a závitky zabalte. Postupujte takto: nejdřív přehněte směrem dovnitř boční strany, aby ingredience nevypadly, pak přes ně přeložte spodní část papíru a začnete vše zavinovat směrem od sebe. Takhle zabalíte celý závitek. Při balení nezapomeňte rovnat klíčky a zeleninu podélně, jinak hrozí přetrhnutí papíru. Pokud by se to přece jen stalo, nechte navlhčit další papír a zabalte jej přes ten první.
Podávání
Závitky podávejte s rybí omáčkou a neskladujte je dlouho. Jelikož rychle vysychají, měly by se jíst čerstvé. Rozhodně je nepřipravujte třeba den dopředu. Pokud čekáte návštěvu, děláte závitků více a musejí být hotovy o něco dřív, radí Minh Luongová přikrýt hotové závitky navlhčenou čistou utěrkou, aby zůstaly pořád vlhké. Tak si je vychutnáte nejlépe!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Vietnamské jarní závitky: Plněná asijská pochoutka z rýžového papíru
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13