Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
23. 4. 2021 Vaření
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a připravit si k svačině nebo k obědu zeleninový salát. Jenže, nestačí jen nakrájet zeleninu a smíchat ji dohromady. Respektive šlo by to, ale výsledkem je pak jídlo, slovy Pohlreicha, suché jak cesta. Šťavnatost, chuť, vůni a celkově pořádné grády dodá salátu zálivka!
Kupovaná, nebo domácí?
To je samozřejmě jen řečnická otázka. Koupit zálivku dokáže každý, ale stejně tak ji každý dokáže doma udělat. Příprava je jednoduchá a výsledek chuťově i cenově neporovnatelný s tím, co seženete v supermarketu. Na základní salátovou zálivku vinaigrette nepotřebujete nic jiného než olej, vinný ocet, sůl, pepř a případně nějaké bylinky. Pokud máte tuhle verzi zmáknutou, pusťte se do experimentování.
Makovo-citronová
Milujete mák? A víte, že je nejlepší kamarád s citronem? Tahle dvojka vám svou symbiózu dokáže i v zálivce. Jak na ni? Prošlehejte dohromady 1 lžíci medu, ¼ šálku citronové šťávy, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci makových semínek, ¼ šálku kysané smetany, ¾ šálku olivového oleje a podle chuti osolte. Maková zálivka skvěle vynikne v salátu, který kombinuje ovoce a zeleninu, například v ledovém salátu s jahodami.
Mohlo by vás zajímat
Avokádová
Avokádo je hit, o tom není pochyb. Tohle ovoce nejen, že má lahodnou chuť a dodá vašemu organizmu kromě vitamínů také zdravé tuky, ale zároveň má široké uplatnění v kuchyni. Jestli jste avokádo ještě nerozmixovali do zálivky, tak to udělejte teď. Co potřebujete? Jedno větší zralé avokádo, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, lžíci limetkové šťávy, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, ¼ šálku kysané smetany a vodu dle potřeby. Česnek a avokádo oloupejte, avokádo zbavte pecky. Všechny ingredience dohromady rozmixujte, podle potřeby přidejte trochu vody tak, aby byl dresing tekutý, ale stále hustší. Avokádová zálivka nejlépe vynikne salátech v mexickém nebo asijském stylu.
Mohlo by vás zajímat
Pomerančovo-zázvorová
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chyby při přípravě dresinků ke grilování: Pozor na množství bylinek i oleje
Mýty vs. fakta: Je pomerančový džus opravdu tak zdravý, jak si myslíme?
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13