Bílá káva od babičky: Tradiční Melta za války nahradila to, co nebylo
19. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo by si ty vzpomínky z dětství nevybavoval! První kafíčko u babičky na klíně, bílá káva ve školce, puntíkovaný hrníček a chleba s máslem… Pokud i vy patříte mezi milovníky Melty, přečtete si, jak proč vlastně vznikla.
Náhrada kávy
My Češi patříme k milovníkům kávy, a to už několik set let. Konkrétně od 16. století, kdy se podle webu Čerstvákáva.cz s tímto tmavým hořkým mokem jako první Češi seznámili Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Při svých cestách totiž měli možnost poznat typicky arabskou kávu, která jim zachutnala. A zachutnala pak i našincům. Jediná potíž byla v tom, že šlo o nápoj poměrně drahý. Ne každý si jej tedy mohl dovolit, proto se hledaly různé náhražky, například pražené žito. Když ve Francii v polovině 18. století došlo v době války k Napoleonově blokádě anglického zboží ze zámoří, z trhu zmizela i káva. Ovšem ne chuť na ni. A tak byla objevena čekanka, respektive její kořen.
Mohlo by vás zajímat
Čekanka jako fenomén
Pražený sušený kořen čekanky obecné dodal odvaru z praženého žita lepší chuť a základ pro náhražku kávy byl na světě. Podle latinského názvu Cichorium intybus se u nás čekankovému kořenu začalo zkráceně říkat cikorka. „Cikorka“ se nejdříve dovážela, ale postupně se začala ve velkém pěstovat i u nás, a to když v roce 1896 založili synové německého velkopodnikatele Johanna Heinricha Francka v Pardubicích továrnu na kávové náhražky, jak se píše na oficiálních stránkách firmy Kávoviny - společnosti, která z této továrny později vzešla a funguje dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Jelikož poptávka po kávových náhražkách stoupala, rozhodli se majitelé továrny - místo dovážení hlavní suroviny pro svou výrobu ze zahraničí - pěstovat čekanku v úrodném Polabí. Největší rozmach podnik zaznamenal ve 30. letech 20. století. V meziválečném období se pro slovní spojení „kávové náhražky“ ustálil termín „kávoviny“, který měl pojmenovávat nikoliv náhražku, ale už samostatný nápoj, respektive nápoje. Kávovinové směsi byly různé a kromě žita a čekanky obsahovaly například také cukrovou řepu.
Od Kalorky k Meltě
Po druhé světové válce přešel pardubický závod pod národní správu a posléze vznikl právě národní podnik Kávoviny. Firma stále zpracovávala výhradně domácí suroviny, jakými byly žito, ječmen, čekanka, cukrovka, ovesné vločky, cukr a olej. Vyráběly se zde různé obilné nápoje, ale třeba i první československá cereální snídaně značky Kalorka nebo rýžové a kukuřičné burizony. A konečně také oblíbená mletá pražená kávovinová směs - Melta.
Mohlo by vás zajímat
Původní receptura Melty obsahovala žito, kořen cukrové řepy, ječmen a čekankový kořen. A v této sestavě se Melta vyrábí dodnes; tedy smícháním pražiny z bulvy cukrové řepy, obilek žita a ječmene a kořene čekanky. Sušený kořen čekanky a řepy se praží při teplotě nad 100°C, obiloviny vyžadují teplotu pražení nad 200°C. Všechny čtyři pražiny se uchovávají v oddělených zásobnících, posléze se melou na požadovanou zrnitost a výsledná směs se míchá až těsně před balením.
Třikrát jinak
Originální receptura tedy zůstává, s léty se měnil pouze obal a ke klasické Meltě postupně přibyla Melta instantní a také Melta porcovaná v sáčcích. Takže si dnes můžete vybrat, jak budete svůj oblíbený nápoj vařit. Jestli stylem jako naše babičky, pak stačí do litru vroucí vody nasypat 4 polévkové lžíce klasické Melty, nechat krátce povařit, pak nechat tři minuty odstát a následně přecedit.
Mohlo by vás zajímat
Případně lze sáček Melty zalít vroucí vodou přímo v hrníčku, podobně jako porcovaný čaj, a konečně, Meltu si můžete dopřát i v podobě instantní „kávy“. Všechny tři způsoby přípravy mají něco společného: v jejich závěru vznikne lahodný, chutí i vzhledem kávě podobný nápoj, který ovšem nemá povzbuzující účinky. Užít si jej tedy můžou i děti nebo těhotné ženy, a to klidně i desetkrát denně!
Fotografii k článku poskytla akciová společnost Kávoviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hřešíme zdravě(ji): Datle, melasa, čekanka… Čím sladit místo cukru?
Retro okénko: Vzpomínáte na Burizony? Poradíme, jak z nich vyrobit luxusní dezert
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
Čekanka: Prosincová bylina, která dokáže uzdravovat a vyrábí se s z ní náhražka kávy
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá