Rajčata ve skle: Jak udělat domácí kečup, omáčku sugo nebo sušená rajská jablíčka?
21. 8. 2021 Vaření
Máte-li to štěstí, že se vám letos na zahrádce urodilo hodně rajčat a plody se nezkazily, jistě přemýšlíte, co s nimi. Kromě oblíbených rajčatových jídel se nabízí uchovat rajčata na zimu. Ať už sušená nebo zavařená, v chladných dnech jako když je najdete!
Zavařená rajčata
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, bude odpověď jasná: zavařovali, sušili a všelijak jinak zpracovávali letní úrodu ovoce a zeleniny včetně rajčat. Jedním z nejlepších způsobů, jak rajčata zpracovat, je udělat různé omáčky či kečupy. Pak stačí jen sáhnout do spíže a ve spojení s těstovinami je rychlá večeře na stole. Zkuste připravit třeba sterilovaná rajčata bez jakýchkoliv dalších přísad, anebo naopak už ochucená bylinkami a připravená k okamžitému použití.
Kečupy a protlaky
Kečupy patří mezi naše nejoblíbenější dochucovadla, špagety si bez nich dokáže představit jen málokdo. Nic proti kupovaným produktům, ale domácí kečup si můžete připravit přesně podle své chuti. Třeba se skořicí, hřebíčkem, s cukem nebo bez, ochucený různým kořením…možností je hodně. Podobně je tomu s protlaky, ze kterých pak v zimě „vyčarujete“ parádní rajskou omáčku. Vyberte si mezi našimi nejlepšími recepty:
Rajské speciality
Sušená rajčata jsou fantastickou přísadou do mnoha zeleninových salátů. Jenže, obvykle jsou v obchodě dost drahá. Proto se vyplatí udělat si je doma a přesně tak, jak nám to chutná. Podobné je to s omáčkou sugo, bez které si vaření neumí představit žádná italská domácnost. Kterou variantu si zvolíte, to už je jen na vás:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kečup: Zkuste jej udělat s medem, chilli omáčkou nebo z pečených rajčat
Sklidili jste všechna rajčata před příchodem mrazíků? Poradíme, co s nimi
Lehká letní jídla: Která jsou nejoblíbenější
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 11 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda