Šéfkuchař Jan Punčochář o nových online kurzech vaření: Výhodu je, že si je můžete pustit v klidu doma a kdykoliv se k nim vrátit
1. 11. 2022 Ostatní
Nejčtenější český portál o vaření, web Toprecepty.cz, minulý týden slavnostně spustil nový projekt, online kurzy vaření. Hlavní tváří nové platformy je porotce MasterChef Česko, šéfkuchař Jan Punčochář. Zeptali jsme se ho, na co se v kurzech můžeme těšit.
Online lekce na celý život
Kurzy vaření jsou v posledních letech velký hit a pro mnohé představují taky skvělý dárek. Jenže nevýhodou kurzů "naživo" je jejich přesné datum a hodina a také riziko, že si ve spěchu všechno nezapamatujeme. Právě proto vznikla v České republice unikátní nová platforma, Extrakurzy.cz, kde se zájemci, nejen o vaření, mohou učit od těch nejlepších v online kurzech. Hlavní tváří celého projektu je porotce televizní soutěže Master Chef Česko, známý šéfkuchař a majitel pražské restaurace U Matěje Jan Punčochář.
Ve svém prvním kurzu, který má 11 dílů a obsahuje 7 kompletních receptů, zasvětí všechny kulinární nadšence do tajů přípravy svátečního menu o několika chodech. Jak celé kurzy vnímá nám prozradil v rozhovoru, pořízeném přímo při příležitosti jejich slavnostního spuštění.
"Můj první kurz je sváteční menu, ale pak se budu zaměřovat hlavně na českou kuchyni, na klasické věci, které se budou připravovat trošku jinak, zajímavěji, tak, aby to lidi bavilo a mohli se třeba i předvést před rodinou," říká pro web Toprecepty.cz Jan Punčochář a dodává, že podle jeho názoru se česká kuchyně dá dnes dělat odlehčeněji a moderněji.
A v čem vidí výhodu online kurzů? "Myslím, že je výhoda, že si to můžete pustit v klidu v teple domova, nakoupit si ty suroviny a pěkně se k tomu vrátíte. Protože když jste na kurzu někde ve studiu, je tam rychlejší tempo, pořád vaříte, a ne vždycky to všechno stíháte. Takže u online kurzů máte tu výhodu, že se k tomu můžete vrátit, že si to můžete několikrát pustit," vysvětluje Jan Punčochář, který by dokonce sám rád jeden z kurzů absolvoval.
"Já bych se určitě přihlásil na asijskou kuchyni. Ta je teď hodně moderní, každému chutná, protože je to většinou křupavý, smažený, sladký, kyselý, takže je tam hodně pestrých chutí," upřesňuje Jan Punčochář.
A co je podle něj základ, který by každá kuchařka měla znát? "Musí umět udělat dobrý vývar, musí umět udělat dobrou omáčku, správně vybrat maso a dobře připravit zeleninu, nerozvařit ji, to musí umět každá kuchařka."
Pokud jsme vás nalákali, tak vězte, že prvním kurzu s Janem Punčochářem si můžete připravit třeba tatarák z pečené červené řepy, hříbkové carpaccio, topinamburový krém nebo plněnou křepelku s karamelizovanou zeleninou. Úžasnou sladkou tečkou za celým menu budou jednoduché ricottové knedlíčky s jahodami. Jednou koupený kurz si můžete doživotně prohlížet znova a znova, kdybyste přece jen něco zapomněli. Rady a tipy lekora, v tomto případě Jana Punčocháře, tak budete mít stále k dipozici.
Podívejte se do galerie, co vás čeká:
A pozor, nejde zdaleka jen o recepty samotné. Jan Punčochář vysvětlí přípravu každého svého pokrmu až do těch nejmenších podrobností a osvětlí i důvody, proč se tak děje, popíše postup práce a nabídne drobné tipy, které pomůžou zlepšit přípravu nejen daného pokrmu, ale můžou se hodit při vaření i kdykoliv jindy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Šestá a poslední postní neděle, Květná, je i v kuchyni ve znamení pučících a mladých rostlin
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Jan Punčochář o nových online kurzech vaření: Výhodu je, že si je můžete pustit v klidu doma a kdykoliv se k nim vrátit
Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu