Jídelní rozmary slavných: Herec Antonio Banderas má svou restauraci s příznivými cenami, kde vaří i klasickou španělskou paellu
10. 8. 2023 V kuchyni s VIP
Ačkoli většinu života prožil mimo Španělsko, do rodné Malagy se často vrací. Herec Antonio Banderas, který 10. srpna slaví třiašedesáté narozeniny, svůj původ nezapře ani ve svém jídelníčku.
Španělská kuchyně vede
Na středomořskou stravu nedá Antonio Banderas dopustit a španělská kuchyně převládala i v jeho domě v Americe během osmnáctiletého manželství s herečkou Melanií Griffithovou. Jejich dcera Stella si španělská jídla zamilovala a ráda doma připravovala například typicky španělskou omeletu s brambory.
Mohlo by vás zajímat
Banderas podniká v gastronomii
Herec dnes žije ve Velké Británii, odkud často létá do Malagy. A kromě návštěv u početného příbuzenstva jsou důvody veskrze kulinární. Banderas totiž koupil padesátiprocentní podíl ve vinařství, které dnes nese jeho jméno – Anta Banderas.
Zdá se, že herec je zdatný obchodník. Kromě vinařství se zabývá i gastronomií. Letos v červenci otevřel v Malaze vlastní restauraci La Pérgola del Mediterráneo. Jídelníček nabízí převážně středomořskou kuchyni za ceny běžné v podobných španělských stravovacích zařízení.
Ryby a mořské plody si můžete dopřát za cenu kolem 20 eur, paella začíná na 17 eurech. Za hamburger host zaplatí 12 eur, nejdražší hovězí steak je pak za 38 eur, levnější telecí stojí 26 eur a vepřový pak 22.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená paella
Když si Antonio může vybrat jídlo, většinou zvolí paellu. Ačkoli se zdá, že na přípravu jde o složitý a finančně náročný pokrm, opak je pravdou. Na tohle „rizoto“ má každá španělská rodina svůj recept a ingredience se mohou různě obměňovat. Mořské plody nejsou nutností.
Na paellu budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 200 g klobásy chorizo, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 červenou papriku, 1 rajče, 300 g kuřecích prsních řízků (pokud chcete paellu šťavnatější, zvolte řízky stehenní), 300 g rýže na rizoto, 900 ml kuřecího vývaru,1 balení šafránu (cca 0,12 g), 1 hrst fazolových lusků, 1 hrst hladkolisté petrželky a 400 krevet (nemusí být).
- Chorizo nakrájejte na kolečka, cibuli nadrobno, česnek rozmačkejte, papriku a rajče nakrájejte na malé kousky. Maso nakrájejte na nudličky.
- V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte na kolečka nakrájenou klobásu chorizo. Po opečení ji vyjměte z pánve a dejte stranou Přidejte další lžíci oleje a krátce orestujte cibuli a česnek.
- Přidejte k cibuli, nakrájenou červenou papriku a rajče. Chvíli opékejte a púřidejte kuřecí maso. Opékejte dalších 5 minut. Pak nasypejte rýži a promíchejte. Vraťte do pánve klobásu, pár koleček si nechte na závěrečné zdobení.
- Do pánve přilijte kuřecí vývar a přidejte šafrán. Za stálého míchání duste zprudka 3 minuty. Poté plamen stáhněte a dalších 10 minut vařte bez míchání. Nechte jen jednoduše lehce probublávat, dokud se nevstřebá vývar.
- Pak do rýže pak doslova vmáčkněte fazolové lusky (a případně i očištěné krevety) a nechte ještě 7 až 10 minut dusit 7 minut. Servírujte zdobené kolečky choriza a posypané petrželkou.
Náš tip: Výborné rizoto s cuketou si můžete připravit podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
decanter.com: Antonio Banderas launches Ribera wine
diariosur.es: Abre La Pérgola del Mediterráneo, el nuevo restaurante de Antonio Banderas
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec Paul Newman založil firmu na výrobu dresinků a měl rád špagety s pálivou omáčkou
Jídelní rozmary slavných: Dustin Hoffman je vegetarián, miluje míchaná vajíčka a na cuketových plackách by si taky pochutnal
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13