Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí
14. 8. 2023 Vaření
Už jste někdy ochutnali sladký okurkový dort? Pokud ne, určitě to stojí za to! Mrkvový dort je běžný, jablečný taky a špenátový frčel přede několika lety. Ale okurka v těstě na korpus je tak trošku novinka. Zkuste a nebudete litovat!
Sladký dort se zeleninou?
Využití mrkve, cukety nebo třeba špenátu jako suroviny do těsta na sladký moučník je už docela běžné. Tak proč tento cukrářský repertoár nerozšířit ještě o salátovou okurku, které je teď všude dost a má skvělou chuť a minimum kalorií?
Když jsem poprvé zkoušela tento okurkový dort, měla jsem předem obavy, aby nebylo těsto moc tekuté. Ale není. Každá zkušená hospodyňka pozná už při přípravě, že hustota a konzistence těsta odpovídá tomu běžnému na dort. Jen barva mate. Je totiž lehounce světle zelená a pečením ještě malinko ztmavne.
Okurka je zároveň v chuti i vůni po upečení v těstě znát, zhruba tak, jako je tomu u oblíbeného špenátového mecháčku, kdy špenát slabě v dortu taky cítíte. U okurkového dortu je chuť možná o fous znatelnější. No ale dost řečí, pojďme se pustit do pečení.
Jemný, nadýchaný a zároveň vláčný korpus okurkového dortu skvěle doplní krém ze svěží Lučiny, který jsem nastavila pomazánkovým máslem. Což nebyl na začátku úplně záměr, ale Lučiny jsem zkrátka neměla dost. Překvapivě krém chutnal dobře a nikdo to nepoznal.
Mohlo by vás zajímat
Recept na okurkový dort
Co budete na dort potřebovat? Suroviny na korpus: 200 g nastrouhané dužiny ze salátové okurky, 150 g změklého másla, 150 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 g hladké mouky, 2 a půl lžičky prášku do pečiva a kůru a šťávu z poloviny citronu či limetky.
Na krém si připravte: 100 g Lučiny, 100 g změklého másla, 1 pomazánkové máslo a
moučkový cukr dle chuti.
Na ozdobu pak ještě: drcená nebo strouhaná jádra pistácií, kousek salátové okurky, limetku nebo citron
Jak na to? Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme a pomocí malé lžičky vydlabeme jen prostřední hodně vodnatou část se semínky. Zbylou dužinu, již bez semínek, nastrouháme najemno tak, aby nám zůstala jen tenká tmavě zelená slupka. Tu vyhodíme.
Nastrouhanou dužinu smícháme s citronovou či limetkovou šťávou a kůrou. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Po částech přimícháváme mouku smíchanou s pečicím práškem a ochucenou okurkovou dužinu.
Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme při 180 stupních, dokud korpus nezpevní. Děláme test špejlí. Jakmile zapíchnutá do těsta vyjde suchá, je hotovo.
Upečený korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Na ten vyšleháme společně Lučinu, změklé máslo, cukr a pomazánkové máslo.
Vychladlý korpus prokrojíme a promažeme krémem. Dozdobíme krémem, okurkou, pistáciemi a limetkovými klínky dle vlastní fantazie.
Moje tipy:
- Těsto můžeme nalít i do košíčků na muffiny a tako upéct pro děti legrační zelené muffinky.
- Korpus necháme řádně vychladnout, při předčasném rozkrojení se může těsto trochu "zdrcnout".
- Krémem můžeme dozdobit i boky dortu, nebo jej dort nechat jako "naháč".
- Do dortu se hodí na promazání také meruňkový džem.
- Okurka do těsta se může také rozmixovat i se slupkou (bez semínek), ale poněkud tvrdší slupka pak může v těstě někomu vadit.
- Podélně rozkrojená a částečně (ve střední vodnaté části) vydlabaná okurka se dobře ručně strouhá. Je to za chviličku a v ruce vám pak zůstane jen tenounká tmavá slupka. Ta je na vyhození, nebo jí můžete ochutit vodu s ledem.
- Na fotky z přípravy se můžete podívat do galerie:
Fotogalerie - Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní