Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

29. 4. 2021 13:00

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Šárka Adámková Zdroj: Šárka Adámková
Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních měsících se stal hitem sociálních sítí. Není divu. Zelená barva není pro dorty zrovna typická. Navíc horní vrstva korpusu připomíná mech, a když ji dozdobíte hříbky a ovocem, máte doslova „les na talíři“.

Sorry, pečeme jinak

Autorkou mechového dortu je cukrářka Šárka Divácká. Ta původně studovala na Univerzitě obrany, studium ovšem vzdala a místo toho nastoupila do brněnské restaurace Borgo Agnese, kde se vlastně musela učit všechno od píky. Byť už jako malá ráda pekla, glejt na to neměla. To jí však nebránilo začít se věnovat cukrařině naplno a po několika letech si otevřít vlastní podnik s názvem Sorry – pečeme jinak.

Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?

Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?

Kdybyste měli pojmenovat tři věci, které jsou úzce spojené s Vídní, které by to byly? Za nás vede…

A právě tam přišel na svět mechový dort ze špenátu a pistáciové pasty, jak Divácká uvedla v rozhovoru pro Lidovky.cz. V originální verzi se upečené zelené korpusy rozkrojí, spodní patro se pokropí cukrovým rozvarem, promaže krémem ze „Sorry sýru“, na to přijde jahodové pyré a další část korpusu. Nakonec se dort ze všech stran obmaže krémem a dozdobí „mechem“ vytvořeným z dortových drobečků, ovocem a cvrčky. Nikoliv marcipánovými nebo jinými „jako cvrčky“, ale opravdu skutečným sušeným hmyzem. Jestli vám to zní už trochu přehnaně, pak sorry - tady se peče jinak.

Mechový dort bez cvrčků

Ačkoliv recept na originální verzi je výrobní tajemství, i tak si můžete mechový dort udělat doma sami. Příprava totiž není složitá. Kouzlo tkví v jedné speciální ingredienci - a tou je baby špenát! Právě ten dává korpusu krásně zelenou barvu a dort se tak obejde bez chemie. A nemusíte se bát, v chuti není špenát skoro znát, někdo dokonce tvrdí, že vůbec ne.

Použít můžete špenát jak mražený, který necháte povolit a rozmixujete dohladka, tak čerstvé špenátové lístky. Ty jdou ovšem rozmixovat hůř, proto k nim přidejte citronovou šťávu a vše společně rozmixujte tyčovým mixérem. Zelenou brčálovou „kaši“ pak přidejte k ostatním surovinám na korpus a dobře promíchejte, aby byla zelená barva rovnoměrně rozprostřena. Po upečení nechte dort vychladnout, skrojte vršek a rozdrobte jej na „mech“.

Následně se dort zdobí dvěma způsoby. Buď se navrství krém na nízký korpus a pak se obsype drobečky, podobně jako Krtkův dort, anebo se klasicky prokrojí, promaže krémem uvnitř i zvenku a až pak zasype „mechem“. Jaký krém do prokrojeného korpusu použijete, je na vás. Klasikou je mascarpone se šlehačkou, ale klidně dejte do dortu pudinkový krém nebo krém z Lučiny a tvarohu. A jestli pak nakonec dáte na dort jen ovoce, nebo ovoce a cvrčky, případně marcipánové hříbky, to už je na vás. Rozhodně ale tímhle dortem ohromíte všechny návštěvy!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

    Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

    Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k masu i omáčkám. Pokud se vám už zajídá vařená…
    Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

    Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

    Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně…
    Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

    Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

    Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už hospodyňky jistě přemýšlejí, jak v kuchyni využít…
    Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

    Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

    Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné…
    Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

    Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

    Myslíte si, že se nedá udělat delikatesa za použití jen tří surovin a ještě nad tím nestrávit…
    Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

    Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

    Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak tuto rostlinu zpracovat? Vůbec nejlepší je upéct z ní…
    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…