Jak ukládat zeleninu a ovoce v lednici
4. 9. 2023 Domácnost
Chcete-li maximálně prodloužit trvanlivost vašeho ovoce a zeleniny, je důležité správně je skladovat. Víte, které ovoce lze skladovat v lednici? A které by do lednice zase přijít nemělo? Jak mít ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé? Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout.
Ovoce
Většina ovoce se nedoporučuje skladovat v lednici, protože nízké teploty mohou změnit jejich chuť a strukturu. Nejlepší obal do lednice je potravinová folie. Co tedy lze a nelze skladovat v lednici?
Jablky a hrušky: uložte je do plastových sáčků v chladničce nebo přikryjte plastovou fólií. Jahody, maliny a další bobulovité ovoce: uchovávejte v uzavřených nádobách v lednici, nemyjte je a spotřebujte max do 2 dnů. Banány, pomeranče, kiwi, citrony a limetky, tyto druhy ovoce skladujte mimo lednici.
Zelenina
Listová zelenina: saláty a jiná listová zelenina by měly být uložena ve vlhkých místech s nízkou teplotou. V lednici je můžete skladovat v sáčcích nebo zabalit do alobalu či fólie. Ostatní zelenina, jako jsou: brambory, cibule, česnek a kořenová zelenina by měla být skladována v suchých, tmavých a chladných místech. V lednici je nejlepší skladovat v uzavřených nádobách nebo papírových obalech.
Obecné rady
Udržujte ovoce a zeleninu odděleně. Některé ovoce (např. jablka) uvolňuje etylén, což může urychlit zrání zeleniny. Mnoho druhů ovoce a zeleniny vyžaduje větší průtok vzduchu, ale ne příliš vysokou vlhkost. Plastové sáčky s otvory mohou pomoci udržet správnou vlhkost. Pravidelně kontrolujte stav ovoce a zeleniny a odstraňte ty, které se začínají kazit.
Co nepatří do lednice
Cibule mají tendenci absorbovat vlhkost v lednici, což může ovlivnit jejich chuť a kvalitu. Uchovávejte je na suchém a chladném místě mimo lednici. Med je přirozený konzervant a nemusí být skladován v lednici. Nízké teploty mohou způsobit krystalizaci medu. Avokádo se lépe zraje mimo lednici. Pokud je avokádo pevné, nechte ho zrát při pokojové teplotě. Jakmile je zralé, můžete ho přesunout do lednice.
Skladování chleba v lednici může způsobit, že bude tvrdý a ztratí svou čerstvost. Nejlépe ho uchovávejte na suchém a chladném místě nebo v ledničce v plastové tašce, pokud ho hodláte skladovat déle. Většina koření může být skladována na suchém a tmavém místě mimo lednici. Nízké teploty a vlhkost mohou ovlivnit jejich aroma.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 15 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů