Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
3. 5. 2024 Vaření
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním buřtíků. Jak ale poznat kvalitní špekáčky? Na to jsme se zeptali zkušeného řezníka Martina Čejky.
Špekáčková sezona
Opékání špekáčků na ohni patří hlavně k létu - bez táboráku by to ostatně ani nebyly pořádné prázdniny. Když se ale zadaří počasí, začínají první opékací nadšenci zapalovat ohně a rozpalovat grily již během prvních teplejších večerů.
I když je v posledních letech zvykem opékat na ohni i jiné pochutiny, špekáčky jsou stále nejoblíbenější. Není však špekáček jako špekáček a v obchodech jsou k dostání i takové, na nichž si moc nepochutnáte.
Neobsahují třeba dostatek masa a místo toho je v nich spousta jiných zbytečných ingrediencí, které ve správném špekáčku nemají co dělat. Jak ale takový nekvalitní buřtík poznáte?
Mohlo by vás zajímat
Jak má vypadat správný špekáček?
Špekáčky jsou jednou z typických českých uzenin a vlastně i takovým naším unikátem, na který bychom měli být hrdi. Vždyť historie špekáčku sahá již do konce 19. století. Dnes jsou špekáčky chráněny jako zaručená tradiční specialita, vedle nich jsou ale dostupné i další výrobky (nazývané třeba buřt, vuřt nebo špekoun), které nemají se špekáčky nic společného a nesplňují přísná kritéria na složení.
Jen kvalitní špekáček ale opečete na ohni pěkně dokřupava a tak, aby stále zůstal šťavnatý. Pokud ovšem špekáček obsahuje třeba hodně mouky, může se při opékání rozpadat, mít tendenci se rychle spálit nebo vysušit. Kvalitní špekáček by se proto měl skládat hlavně z kvalitních surovin.
Vlastnosti špekáčků
Pravý špekáček má obsahovat 40 % masa, v němž by měly být malé kousky špeku, který dal uzenině její název. „Správný špekáček vyžaduje vepřové maso, hovězí maso a hřbetní sádlo, nikoli plstní, které je jemnější. Dbejte na to, aby produkt neobsahoval strojně oddělené maso a aby obsah tuku nepřesáhl 45 %," říká pro Toprecepty řezník Martin Čejka, majitel rodinného Řeznictví Čejka, které najdete v pražském Karlíně, v Pardubicích a ve Skutči.
Řezník radí, jaké špekáčky jsou nejlepší
To, zda je špekáček kvalitní poznáte po jeho rozkrojení. Špekáček byl měl být hlavně pružný, křehký, soudržný s rovnoměrnou strukturou masa a bílými tukovými očky.
Měl by mít světle růžovou barvu a nepravidelné kostky špeku. „Neměla by tam ale být malá růžová očka o velikosti hlavičky špendlíku. To značí, že je v něm kůžová emulze, s níž se špekáček stává méně kvalitním," upozorňuje pro Toprecepty.cz Martin Čejka.
V pořádném špekáčku by také neměly být nežádoucí látky jako lepek nebo sója.„Nejhorší, co tam může výrobce přidat, je mouka. Co naopak nesmí chybět, je hovězí maso,“ dodává Čejka. Kromě toho by měl dobrý špekáček lákavě vonět již před ohřátím, jeho chuť by pak měla být příjemně slaná a kořeněná. V tom případě je dobré využít toho, když řeznictví nabízí ochutnávky.
Podle čeho kupovat špekáček?
Čím se ale řídit při nákupu v obchodě? „Na první pohled to může zákazník poznat podle barvy špekáčku, musí mít takovou tmavě hnědo zlatou barvu, to znamená, že je správně vyuzený,“ radí pro Toprecepty.cz Martin Čejka.
Vodítkem může být i cena. „Dnes se pod 150 korun za kg s kvalitním špekáčkem, ručně vázaným, nedostanete, protože ceny masa, lidské práce a energie stouply. Ale také se může stát, že někdo bude používat nekalé obchodní praktiky a nabídne nekvalitní špekáček za 250 Kč,“ doplňuje řezník.
Proto radíme: řiďte se jak cenou, tak složením i svými smysly - tedy tím, jak špekáček vypadá, voní i chutná.
Náš tip: Pokud byste neměli možnost si špekáčky opéct na ohni nebo vám nějaké zbyly, můžete si je udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Jak na dokonalý buřtguláš? Chuť vylepší vývar nebo trocha rajského protlaku, záleží ale i na správném množství cibule
Špekáčkový salát, připravený do pár minut: Skvělá možnost, jak využít zbylé buřtíky po opékání
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších jídel k táboráku: Opečte si u ohně jablka, kynuté těsto nebo brambory
Nejlepší způsoby, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou, ale nespadnou a ani se nespálí
Ugrilovat si maso či upéct buřta jde v Praze i na Petříně, na Parukářce nebo v Chuchli. Někde zdarma, jinde za pár stokorun