Ročně se popálí až sto tisíc Čechů! Víte, jak se chránit?
6. 10. 2023 Ostatní
Datum 8. října už tradičně připadá Mezinárodnímu dni boje proti popáleninám. Jeho hlavním smyslem je upozornit, jak důležitá je v této problematice prevence a ochrana. Popáleniny, které si v drtivé většině způsobíme při běžných činnostech přímo v domácnosti, jsou považovány za jeden z vůbec nejzávažnějších a nejkomplikovanějších úrazů. A to jak z hlediska akutní, tak následné péče. Společnosti Aramark a Potten & Pannen – Staněk teď přicházejí s novým výrobkem, který by si měl najít cestu do každé kuchyně. Není přitom nepodobný klasické „chňapce“.
Dle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se v Česku s tímto typem poranění léčí více než 100 tisíc pacientů ročně. Z toho jde ve 40 % případů o děti. Devíti z deseti případů se ale dá předejít účinnou prevencí! Důraz na vyšší bezpečnost a užívání účinných ochranných pomůcek – to jsou podle odborníků hlavní faktory, díky kterým lze popáleninám předcházet a omezit rizika na minimum.
Ze stejné myšlenky vznikl i nový projekt Bezpečně v kuchyni, jehož organizátory jsou společnosti Aramark a Potten & Pannen – Staněk. Ty společně představují efektivní ochrannou pomůcku a zároveň tím chtějí upozornit, že prevenci popálenin a osvětu ohledně zásad první pomoci není radno podceňovat. Současně také věnují finanční obnos na podporu provozu a projektů Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze.
Největší poskytovatel stravovacích služeb v České republice a prodejce prémiového kuchyňského vybavení zdokonalili jednu z běžných ochranných pomůcek, která je součástí kuchyňské výbavy prakticky každé domácnosti. V jejich provedení se z ní stal důležitý pomocník, který dokáže zabránit nebezpečným popáleninám. Jde samozřejmě o klasickou kuchyňskou ochrannou rukavici, lidově řečeno „chňapku“. Od ostatních běžně dostupných se ale liší délkou, díky níž lze předejít popáleninám i v oblasti předloktí a zápěstí, a je tvořena až ze čtyř vrstev.
„Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny FNKV v Praze, jejíž posláním je léčba a prevence popálenin,“ vysvětluje Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramark. Dodává, že speciální rukavici pro projekt Bezpečně kuchyni vyrobila chráněná dílna ERGO Zlín. Výrobek byl pak podroben zátěžovým testům na Technické univerzitě v Liberci (TUL). Firma Aramark si je dobře vědoma rizik spojených s vařením, do všech provozů proto rovněž zakoupí tisícovku těchto speciálních rukavic a zaměří se na intenzívní osvětu svých zaměstnanců. K edukaci chce tímto krokem inspirovat i další restaurační zařízení po celé republice.
„Všem nám jde o ochranu našich nejbližších a nás proto těší, že můžeme domácnostem nabídnout pomůcku, která bezpečnost v kuchyni ještě zvýší,“ doplňuje jej Pavel Staněk, spolumajitel Potten & Pannen – Staněk. Právě v kamenných prodejnách a na webu pottenpannen.cz bude nový produkt exkluzivně k dostání za 459 Kč.
Krok obou společností vítá i vedení Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze, jejímž přednostou je Robert Zajíček. Klinika poskytuje specializovanou léčebnou a preventivní péči pacientům potýkajícím se s termickým úrazem či jeho následky. Součástí léčby je i komplexní péče o jizevnaté následky úrazu včetně laserterapie a rekonstrukční chirurgie.
Za oficiální symbol projektu byla zvolena dlaň ruky, která odpovídá jednomu procentu lidského těla. Tato informace má i praktické využití – tento rozměr slouží totiž k odhadu rozsahu popálenin i plochy, kterou lze při popálení aktivně chladit.
Desatero prevence popálenin v kuchyni
- Nenechávejte viset z kuchyňské linky kabely od spotřebičů.
- Pokrmy vařte vždy na zadních plotýnkách sporáku a hrnce a pánve otáčejte rukojetí tak, aby na ně nedosáhly děti.
- Zabraňte dětem v kontaktu s horkými dvířky trouby.
- Nikdy nevařte s dítětem v náručí ani v nosítku.
- Nepokládejte na stůl talíř s horkým pokrmem. Horké nápoje postavte vždy co nejdál od kraje stolu. Ubrusy na stůl do domácnosti s batoletem nepatří.
- Zamezte dětem v přístupu k zápalkám, zapalovačům a hořlavinám. Starším dětem vysvětlete, k čemu jsou a proč jsou nebezpečné.
- Připravované jídlo nikdy nenechávejte bez dozoru, pokud jsou souběžně zapnuté jakékoliv spotřebiče.
- Horký nebo hořící olej na pánvi nikdy nehaste vodou ani vodním hasicím přístrojem. Použijte protipožární deku nebo práškový hasicí přístroj. Improvizovaně třeba hlínu z květináče nebo pečicí plech.
Jak na první pomoc při popálení?
- Ihned přerušte kontakt se zdrojem popálení. Hořící oděv co nejrychleji uhaste.
- Ze zasažených částí těla sundejte oblečení, přiškvařenou látku nestrhávejte. Sejměte prstýnky, hodinky, řetízky a náramky, které mohou po rozvoji otoku působit jako škrtidlo.
- Chlaďte postižené místo (tekoucí vodou ze sprchy, ponořením do vody nebo pomocí mokrých obkladů). K chlazení nepoužívejte přímý kontakt s mraženými potravinami, ledem či sněhem.
- Ochlazujte popáleného v rozsahu maximálně 5 % tělesného povrchu (velikost zhruba 5 dlaní popáleného). V případě ochlazování větší plochy hrozí podchlazení organismu.
- Chlaďte co nejdéle – ulevíte tak od bolesti a zabráníte prohlubování popálenin. Na popálenou plochu naopak nedávejte žádné zásypy, masti ani krémy.
- Volejte záchrannou službu (155). Zranění nepodceňujte a návštěvu lékaře zbytečně neodkládejte.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
7 nejlepších bylinkových receptů. Které bylinky se hodí nejlépe k dochucování pokrmů a snadno se pěstují na zahradě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13