Domácí sirup z rýmovníku doplněný citrusy se hodí do jogurtu i na lívance, pomáhá i při nachlazení a jeho příprava je snadná
25. 10. 2023 Vaření
Rýmovník je hezká pokojová rostlina, ale také užitečná bylinka, kterou oceníte mj. i v období respiračních onemocnění. Z rýmovníku lze připavit vynikající sirup. Co je potřeba na ten nejlepší?
Na co se hodí rýmovník
Rýmovník je nenápadná pokojová rostlina, dokud jí nepromneme dužnaté listy. Rázem se totiž z nich začne uvolňovat typické aroma. Éterické oleje z rostliny se dobře uplatní nejen jako repelent. V lidovém léčitelství se po něm sahá v případě nachlazení. Studie z roku 2016 uvedla, že se využívají antimikrobiální, protizánětlivé, protinádorové, antiepileptické, antioxidační a analgetické účinky.
Využití najdeme i v kuchyni. Tuto světle zelenou rostlinku můžeme totiž jíst i syrovou. Rýmovník má mátovou chuť i vůni a trochu se podobá i oreganu (také ho tak můžeme využít). Hodí se na ryby, ale třeba i na skopové maso. A když rýmovník promneme mezi prsty zjistíme, že příjemně působí na dýchací systém. Když dužnatý list rozlomíme a necháme si ho u postele, bude se nám hezky spát. Voní poměrně dlouho a hned nezvadne.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít rýmovník
Kromě již zmíněného využití rýmovníku jako koření i jako přípravku na uvolnění dýchacích cest můžeme z rýmovníku připravit sirup. A k čemu se hodí? Protože je plný úžasných látek, můžeme ho konzumovat "na lžičce", podobně jako další sirupy pro zdraví. Také ho využijeme jako běžné sladidlo: na lívance, do jogurtu, na kaše. Výborný je i v čaji. Můžeme také trochu kápnout do skleničky a zalít vodou.
Co patří do sirupu z rýmovníku
Kromě lístků rýmovníku potřebujeme citrusy. Ať už jde o citron, limetku nebo pomeranč (podle toho, co nám chutná), je nutné se u citrusu zbavit kůry. Můžeme citrus i vymačkat a použít jen šťávu. Pak už jen potřebujeme vodu a cukr. Můžeme ale přidat třeba i kousek čerstvého zázvoru.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jak připravit domácí sirup z rýmovníku
Na jednu dávku budete potřebovat: 35 lístků rýmovníku, 1 pomeranč, 1 citron, 1 l vody a 1 kg cukru.
Jak na to? Pomeranč a citron oloupejte a pak je nakrájejte na plátky. Vše dejte do misky. K citrusům přidejte listy rýmovníku a vše zalijte litrem vroucí vody. Stlačte listy pod hladinu, a to třeba tak, že na ně dáte dno talíře. Nechte louhovat 24-48 hodin.
Nálev sceďte a nalijte ho do hrnce. Přisypte cukr a mírným varem ho svařte na hustotu sirupu. Připravte si sklenice (musí být naprosto čisté jako při zavařování) a horký sirup do nich nalijte. Zavíčkujte a uchovávejte v chladu.
Zdroje informací:
en.wikipedia.org: Coleus_amboinicus
ncbi.nlm.nih.gov: Plectranthus amboinicus
Náš tip: Připravte si sirup z rýmovníku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší kynuté lívance? Těsto musí mít správnou konzistenci a můžete si ho připravit dopředu. A pak už se budete jen olizovat!
7 potravin pro lepší imunitu: Nachlazení předejdete díky citrusům, paprikám i mandlím
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Čaj z rýmovníku nám nabízí rychlou pomoc při rýmě a nachlazení. Pěstování této bylinky je nenáročné a za oknem ji máme stále po ruce
Jak můžeme využít citrusy v kuchyni? Vylepší chuť omáček i polévek a hodí se také na smažené pokrmy nebo do rizota
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní