Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší kynuté lívance? Těsto musí mít správnou konzistenci a můžete si ho připravit dopředu. A pak už se budete jen olizovat!
Zdroj: Toprecepty.cz

Tradiční lívance z kynutého těsta jsou ty nejlepší, jaké si můžeme dát. Práce s droždím není zase až takovým strašákem, jak se může zdát. A jak tuhle nadýchanou dobrotu připravit?

Proč si dát lívance ke snídani

Na nadýchané lívanečky se vyplatí si přivstat, ale i tady existuje trik, jak ušetřit čas. Vůně smažených lívanečků a hedvábná chuť, kterou zahájíme ráno, nastartuje a zpříjemní den. A ani kynutí není taková komplikace, jak by se na první pohled mohlo zdát. Lívance si kromě snídaně můžeme přichystat třeba k obědu nebo ke svačině.

Co patří do kynutých lívanců

Na základní verzi kynutých lívanců je potřeba droždí, cukr, mléko, vejce, sůl, mouka. Kromě toho můžeme na ochucení přidat třeba citronovou kůru, případně muškátový květ. Mouka se většinou používá polohrubá.

Jak na kynutí lívanců

Kynuté těsto není žádná věda, když známe pár tipů. Těsto na lívance je řídké snadno se rozlévá. Před přípravou si nejdříve potřebujeme ujasnit, kolik máme času: budeme mít ráno čas půl hodiny až hodinu (podle teploty v místnosti), nebo raději zvolíme kynutí přes noc?

Když je teplo a těsto rychle kyne, používáme vlažné mléko a všechny suroviny včas vyndané z lednice. Všechny suroviny smícháme a necháme na teplém místě pracovat droždí. Výsledné nakynuté těsto připomíná pěnu. Těsto promícháme, pak pár minut počkáme a teprve potom můžeme chystat lívance. Tímto způsobem nepřekynou, a zůstanou krásně nadýchané.

Jak na kynutí lívanců přes noc

Pokud nemáme čas, připravíme si těsto přes noc. Druhý den tedy jen dáme těsto na pánvičku a opečeme lívance. Jak postupovat? Na tuto variantu potřebujete studené mléko. Nejdříve dejte připravené těsto na hodinu do lednice, pak ho promíchejte a znovu vraťte do lednice. Ráno může těsto na pánvičku. Po vyndání z lednice nechte těsto aspoň pět minut odpočinout, než začnete lívance smažit.

Na čem smažit lívance

Lívance můžeme připravovat ideálně na speciální pánvičce zvané lívanečník, která umožní vytvořit pravidelné tvary. Pokud ji nemáme, bude stačit i klasická pánvička. Pokud máme rádi přesně ohraničené lívance, můžeme si pořídit tvořítka na lívance s různými tvary. Smažit je můžeme na oleji, případně na másle (ideálně na přepuštěném).

Čím ozdobit lívance

Hotové lívance můžeme obalit ve směsi cukru (třeba i s příměsí vanilkového) a skořice. Někdo je má rád pokapané citronovou šťávou. Na dochucení můžeme použít i marmeládu, javorový sirup, hodí se bílý jogurt, zakysaná smetana, luxusem je šlehačka. Korunovat dobrotu můžeme kousky ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo jahody. 

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak na nejlepší lívance z kynutého těsta

Na lívance z kynutého těsta budete potřebovat: 1 vejce, špetku soli, 2 lžíce cukru, 1 l mléka, 15 g droždí, citronovou kůru, 400-600 g polohrubé mouky (dle potřeby) a olej na smažení. 

Jak na to? Do misky nalijte vlažné mléko a rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr, rozklepněte vejce a za stálého šlehání přidávejte mouku smíchanou se špetkou soli. Misku přikryjte utěrkou a těsto nechte vykynout. Trvá to půl hodiny až hodinu, dokud nezdvojnásobí objem

Připravte si lívanečník nebo velkou pánev, rozhřejte v ní olej, a nalijte vždy trochu těsta. Usmažte lívance z obou stran. Vždy počkejte, než se kraje zpevní a zezlátnou. Ozdobte podle chuti a podávejte.

Náš tip: Připravte si tradiční lívance podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více