Jak na nejlepší kynuté lívance? Těsto musí mít správnou konzistenci a můžete si ho připravit dopředu. A pak už se budete jen olizovat!
15. 5. 2023 Vaření
Tradiční lívance z kynutého těsta jsou ty nejlepší, jaké si můžeme dát. Práce s droždím není zase až takovým strašákem, jak se může zdát. A jak tuhle nadýchanou dobrotu připravit?
Proč si dát lívance ke snídani
Na nadýchané lívanečky se vyplatí si přivstat, ale i tady existuje trik, jak ušetřit čas. Vůně smažených lívanečků a hedvábná chuť, kterou zahájíme ráno, nastartuje a zpříjemní den. A ani kynutí není taková komplikace, jak by se na první pohled mohlo zdát. Lívance si kromě snídaně můžeme přichystat třeba k obědu nebo ke svačině.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do kynutých lívanců
Na základní verzi kynutých lívanců je potřeba droždí, cukr, mléko, vejce, sůl, mouka. Kromě toho můžeme na ochucení přidat třeba citronovou kůru, případně muškátový květ. Mouka se většinou používá polohrubá.
Mohlo by vás zajímat
Jak na kynutí lívanců
Kynuté těsto není žádná věda, když známe pár tipů. Těsto na lívance je řídké snadno se rozlévá. Před přípravou si nejdříve potřebujeme ujasnit, kolik máme času: budeme mít ráno čas půl hodiny až hodinu (podle teploty v místnosti), nebo raději zvolíme kynutí přes noc?
Když je teplo a těsto rychle kyne, používáme vlažné mléko a všechny suroviny včas vyndané z lednice. Všechny suroviny smícháme a necháme na teplém místě pracovat droždí. Výsledné nakynuté těsto připomíná pěnu. Těsto promícháme, pak pár minut počkáme a teprve potom můžeme chystat lívance. Tímto způsobem nepřekynou, a zůstanou krásně nadýchané.
Jak na kynutí lívanců přes noc
Pokud nemáme čas, připravíme si těsto přes noc. Druhý den tedy jen dáme těsto na pánvičku a opečeme lívance. Jak postupovat? Na tuto variantu potřebujete studené mléko. Nejdříve dejte připravené těsto na hodinu do lednice, pak ho promíchejte a znovu vraťte do lednice. Ráno může těsto na pánvičku. Po vyndání z lednice nechte těsto aspoň pět minut odpočinout, než začnete lívance smažit.
Na čem smažit lívance
Lívance můžeme připravovat ideálně na speciální pánvičce zvané lívanečník, která umožní vytvořit pravidelné tvary. Pokud ji nemáme, bude stačit i klasická pánvička. Pokud máme rádi přesně ohraničené lívance, můžeme si pořídit tvořítka na lívance s různými tvary. Smažit je můžeme na oleji, případně na másle (ideálně na přepuštěném).
Mohlo by vás zajímat
Čím ozdobit lívance
Hotové lívance můžeme obalit ve směsi cukru (třeba i s příměsí vanilkového) a skořice. Někdo je má rád pokapané citronovou šťávou. Na dochucení můžeme použít i marmeládu, javorový sirup, hodí se bílý jogurt, zakysaná smetana, luxusem je šlehačka. Korunovat dobrotu můžeme kousky ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo jahody.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak na nejlepší lívance z kynutého těsta
Na lívance z kynutého těsta budete potřebovat: 1 vejce, špetku soli, 2 lžíce cukru, 1 l mléka, 15 g droždí, citronovou kůru, 400-600 g polohrubé mouky (dle potřeby) a olej na smažení.
Jak na to? Do misky nalijte vlažné mléko a rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr, rozklepněte vejce a za stálého šlehání přidávejte mouku smíchanou se špetkou soli. Misku přikryjte utěrkou a těsto nechte vykynout. Trvá to půl hodiny až hodinu, dokud nezdvojnásobí objem
Připravte si lívanečník nebo velkou pánev, rozhřejte v ní olej, a nalijte vždy trochu těsta. Usmažte lívance z obou stran. Vždy počkejte, než se kraje zpevní a zezlátnou. Ozdobte podle chuti a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Brusinky až z Ameriky. Dělá se z nich omáčka ke krocanovi a hodí se i do moučníků
Když se řekne brusinky, asi si představíte jen ty… Číst více
Brusinky: Zázračné malé bobulky, které pravidelně zachraňují mnoho žen a dívek
Umíte si představit svíčkovou servírovanou bez… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít
Jaké jsou druhy rybízu? Jak sklízet (obrat) rybíz? Co dělat s rybízem? Jak vypeckovat rybíz? Jak odstopkovat rybíz? Jak odšťavnit rybíz? Jak… Číst více
Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i… Číst více
Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Může se to stát ze dne na den - váš růžový… Číst více
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského. Během růstu jsou na stromech obaleny do ochranné vrstvy, ve které postupně dozrávají. Zpočátku je tato… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Snídaně na turecký způsob: Pošírovaná vejce cilbir na peřince z jogurtu a s jednoduchou chilli omáčkou chutnají fantasticky
Jak používat muškátový květ? Chutná podobně jako muškátový oříšek
Snídaně podle znamení zvěrokruhu: Beran potřebuje energii, Ryby jsou na smoothies
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 18 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09