Jak se vaří Toprecepty: Nejčtenější kulinární web je tady už 15 let. Nahlédněte s námi pod pokličku!
1. 11. 2023 Ostatní
Web Toprecepty.cz slaví patnáct let od založení. Na svém „kontě“ má desítky tisíc receptů, miliony shlédnutých stránek, kuchařské knihy, video návody a mnohé další. Pustíme vás dnes do „topreceptí“ kuchyně a poodhalíme její tajemství.
Zpátky do minulosti
Všechno začalo v Olomouci v roce 2008. Tehdy se 16letý student Libor Hoření a programátor Radek Jurný rozhodli, že udělají web o vaření, ačkoliv sami vařit neuměli. Věřili si, že dokážou naprogramovat lepší a hezčí web, než jaké v té době o vaření existovaly.
Do nově vzniklé online kuchyně se brzy začali stěhovat návštěvníci jiných stránek a autoři webu jim vycházeli vstříc. Jejich přáním totiž bylo, udělat web tak, aby byl přátelský, domácí a aby se tam všichni cítili dobře. A to se povedlo!
Mohlo by vás zajímat
Jedna velká rodina
Toprecepty.cz byly od začátku založeny jako komunitní web, neboli jedna velká online domácí kuchyně, kde se lidé virtuálně potkávají, sdílejí své recepty, radí si, pomáhají a navazují třeba i nová přátelství.
Dnes má web již 100 tisíc registrovaných uživatelů a další statisíce, přesněji řečeno miliony, stránky navštěvují bez registrace. Měsíčně na Toprecepty.cz zavítají až tři miliony Čechů. Těm všem má tahle kuchyně co nabídnout!
Na stránkách webu totiž najdete přes 60 tisíc receptů, tisíce článků ze světa vaření, stovky užitečných rad a triků, přes dva tisíce video receptů, kulinární slovník, kalendář, zajímavé ankety a mnoho dalšího.
Pro milovníky klasiky je zde edice tištěných video kuchařek, do které každoročně přibývají další přírůstky. Ve virtuálním obchodě můžete kromě kuchařských knih zakoupit také stylové prkýnko, zástěru, univerzální otvírák či nákupní tašku.
Zásadní milníky
V každé z výše zmiňovaných sekcí navíc stále přibývají další „ingredience“. Pojďme si teď připomenout, jak se postupně přimíchávaly.
- V roce 2008 byl založen web Toprecepty.cz a čtenáři na něj hned začali přidávat své vyzkoušené recepty a začali si radit v diskuzních fórech. Mezi dodnes nejúspěšnější diskuzní fóra patří Co dnes uvařit? a Pokec úplně o všem.
- V roce 2009 vznikl na webu Magazín a byl zde publikován první článek. Dnes má tato sekce tisíce článků ze světa vaření a nejdete zde i zajímavé rozhovory, reportáže či testy.
- V roce 2009 byla založena facebooková stránka Toprecepty.cz, na které je dnes již skoro půl milionu sledujících.
- V roce 2010 bylo na web vloženo již 10 000 receptů a přidáno přes 100 000 komentářů.
- V roce 2011 byl vydán první stolní kalendář a přidán nejúspěšnější recept na Nadýchaný hrnečkový perník, který si do dnešního dne zobrazilo 3,5 milionu čtenářů.
- V roce 2013 bylo u receptů celkem již 100 000 fotografií.
- V roce 2016 byl registrován 50 000. člen komunity a na webu bylo více než 500 000 komentářů.
- V roce 2017 byl natočen první recept.
- V roce 2020 byla přidána hvězdičková hodnocení receptů, podle kterých se čtenáři dodnes orientují. Víc hvězdiček rovná se více lidmi vyzkoušený a tím pádem ověřený recept.
- V roce 2021 byla vydána první kuchařská kniha. Unikátní je dodnes tím, že jde o první tištěnou video kuchařku. Každý recept má QR kód, přes který se pomocí mobilu dostanete během sekundy na video, jež vás procesem přípravy jídla provede. Dnes má web na svém kontě celkem 5 kuchařek.
- V roce 2021 byla napsána první hesla v kulinářském slovníku.
- V roce 2021 vznikla sekce Tipy a triky, kde každý den přibývají užitečné rady ze světa vaření.
- V roce 2022 byly vydány další kuchařky a rozšířil se tým Magazínu i sekce Tipy a triky.
- V roce 2023 byla vydána dosud nejobjemnější kuchařka Náš rok v kuchyni.
Doporučené video
Co dál? Navázali jsme úspěšnou spolupráci s předními šéfkuchaři, cukráři, sommeliery a dalšími odborníky, třikrát jsme se zúčastnili natáčení MasterChef Česko, zrecenzovali jsme desítky podniků a natočili stovky takzvaných kitchen-hacků (neboli triků do kuchyně). A nekončíme. Denně se snažíme budovat web tak, aby se vám pořád líbil.
Tým, který tvoří pro vás
Toprecepty.cz by nebyly tím, čím jsou, jednak bez svých věrných čtenářů, ale také bez věrných uživatelů, kteří tvoří obsah stránek, a bez každodenní mravenčí práce zhruba tří desítek lidí.
Nelze vyjmenovat všechny, ale velké díky patří zejména moderátorskému týmu, členům redakce Magazínu, autorkám rad ze sekce Tipy a triky, tvůrcům a koordinátorům videí a dalším.
Ti všichni každý den navlékají pomyslné zástěry, aby pro vás v „topreceptí online kuchyni“ navážili přesné množství slov, umíchali z nejčerstvějších surovin ty nejlepší rady a tipy a připravili vám tu nejchutnější krmi, ke které se budete stále vracet. A za to, že se stále vracíte, zase děkujeme my vám!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Velikonoce hýří jasnými barvami nastávajícího jara a proto musí být obložené chlebíčky barevné, veselé, bohaté a chutné. Právě o velikonočních… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
Jak udělat domácí chlebíčky pro rodinu i pro návštěvu? Poradíme, jakou zvolit pomazánku a čím chlebíčky ozdobit
Domácí chlebíčky lahodí oku, skvěle chutnají, a díky tomu představují velmi oblíbené rychlé pohoštění. Základem je veka, nebo bageta, potřená… Číst více
Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Snad žádný jiný český kulinární vynález se u nás… Číst více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou… Číst více
Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k… Číst více
Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
Roman Vaněk patří v naší zemi mezi nejvýraznější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Představujeme novou kuchařku Náš rok v kuchyni: Tato kniha by neměla chybět v žádné české domácnosti
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 6 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Naše kuchařka 2: To nejlepší, co si můžete upéct nebo uvařit podle názorných videí. Druhá tištěná video kuchařka je tady!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Komentáře
1. 11. 2023 20:06
1. 11. 2023 11:22