Den pizzy se vším všudy (kromě ančoviček)
Národní den
Den pizzy se vším všudy si připomínáme každoročně 12. listopadu. Je to skvělá příležitost připravit pizzu se vším, co máte rádi. V Itálii by se možná divili, co jsme upekli, když jsme dostali příležitost popustit uzdu fantazie a nedrželi se přesně receptu na tradiční italskou pizzu. Spíše než „pizza“ by se kolikrát měl náš výtvor nazývat „slaný koláč“.
Pizza je oblíbené jídlo, které je spojováno s Itálií. Své předchůdce však měla už ve starověkém Egyptě a Řecku. Jejím základem je kynuté těsto, které je potřeba řádně vypracovat. Zmínky o prvních pizzeriích na území dnešní Itálie jsou z konce 17. století. Pekly se v nich placky z kynutého těsta, na které se rovnaly další suroviny. V průběhu 18. století pak pizza postupně dostala podobu, ve které ji známe dnes. V italské kuchyni se v té době také začala hojně užívat rajčata.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Jak na domácí pizzu
Pizza se stala rychle oblíbenou po celém světě. Těsto rozválené do kruhu, na kterém jsou naskládány další vhodné ingredience. Pizza má většinou rajčatový základ, dále se používá často šunka, trvanlivé salámy, různé sýry, zelenina. Existuje nepřeberné množství variant, záleží na fantazii majitele pizzerie a chuti konzumenta.
Kromě toho, že si na těsto můžete naskládat, co doma najdete, si můžete ve vlastní režii připravit i samotné těsto. Domácí těsto nedá příliš práce. Budete k tomu potřebovat asi 250 ml vlažné vody, 18 gramů droždí, lžičku cukru, půl kg hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje a lžičku soli. Vše nechat správně vykynout a roztáhnout na plech. Nejjednodušším způsobem, jak pizzu nebo spíš slaný koláč připravit v domácích podmínkách, je použít jako základ koupené listové těsto.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pizzy se vším všudy (kromě ančoviček)?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní