Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od masa, zeleniny, uzenin až po sladké a ovocné náplně. Pochoutky z listového těsta nám pomůžou i v případě, že potřebujeme rychlé pohoštění pro návštěvu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se těsto vyrábí
Těsto se vyrábí tak, že se na tzv. vodánek položí tukové těsto a společně se několikrát překládají a rozvalují, aby mezi sebou obě těsta vytvořila tenoučké vrstvy, které v horké troubě způsobí nadýchaný a křehký výsledek. Většinou z důvodu úspory času volíme těsto kupované, ale to domácí s máslem má nesrovnatelnou chuť. Zkuste tedy aspoň to jednoduché jednou doma vyrobit a porovnat rozdíl s kupovaným. Při rozvalování respektujte vrstvení, je chybou těsto zpracovat do koule. Někdy se mylně říká listové těsto těstu plundrovému, které je ale kynuté, i když také lístkuje a má podobný postup výroby i použití.
Jak výrobky pečeme
Listové těsto vždy pečeme v dobře vyhřáté troubě na alespoň 200°C, ale raději i více na 220 °C, protože při nízké teplotě z něj uniká tuk mezi vrstvami a těsto pozbude požadované křehkosti.
Podívejme se společně na oblíbené možnosti použití listového těsta:
Oblíbené a velmi slavnostní jsou nejrůznější paštičky (vol-au-vent). Jsou to malé zákusky z vrstveného listového těsta, kde další vykrojené vrstvy vytvoří jakousi mističku k naplnění. Náplň může být sladká i slaná. Vzhled je velmi efektní a lákavý.
Také různé jednoporcové taštičky, ve kterých náplň hezky uzavřeme, jsou vyhledávaným pohoštěním i rychlou večeří.
Trubičky z listového těsta neboli známé kremrole můžeme kromě sladké také naplnit slanou náplní a máme pikantní pohoštění k vínu.
Koláče s listovým těstem můžeme tvořit na celý plech, naplnit oblíbenou náplní a upéct. Výhodou je rychlost a praktičnost.
Též jednoporcové zákusky máme většinou v oblibě, protože nemusíme nic krájet, každý dostane svou porci.
Také různé řezy, kdy těsto ozdobíme šlehačkou nebo krémem, vypadají báječně a jsou na svátečním stole vítané. Jen se musí brzy zkonzumovat, protože ztrácejí vlivem vlhkosti křehkost.
Asi nejběžněji se z listového těsta pečou záviny. Tady ale, pokud se těsto ocitne uvnitř, ztrácí svoji největší výhodu a sice listování. Lépe je tedy těsto nemotat do rolády, ale pouze přeložit přes náplň.
Také nejrůznější tyčky, různé šneky a chuťovky jsou z listového těsta výborné. Zde bývá náplň spíše slaná a pikantní.
Jak vidno, dobrot z listového těsta je téměř neomezeně. Stačí si vybrat, koupit suroviny a začít. Ať se dílo podaří!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Vévoda Filip nikdy neodolal tomuhle šťavnatému slanému koláči s rýží a lososem
Královské chutě: Kateřina Medicejská přivezla z Itálie chřest, cibulovou polévku či makronky a naučila jíst Francouze vidličkou
Peče celá země: Řezy mille feuille jsou vrcholnou disciplínou francouzské cukrařiny. Jak na ně?
Komentáře