Špenát je doslova nabitý cennými látkami. Patříte do skupiny milovníků, nebo odpůrců?
Špenát buď nenávidíte, nebo milujete. Druhá možnost je ale lepší volbou, protože je výborným zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu K, vitamínu A, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Obsahuje také antioxidanty a látky, které mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. V neposlední řadě má vysoký obsah vlákniny, který pomáhá udržovat trávicí systém zdravý a reguluje střevní funkce.
Tradiční i netradiční příprava špenátu
Špenát je k dispozici čerstvý, nebo mražený. V mraženém podání se můžete setkat buď s protlakem, nebo nasekaným špenátem (někdy dokonce může být už ochucený). Budete překvapeni, ale špenát se dá připravit i z jiných surovin, než je špenát. Oblíbený je třeba špenát z kopřiv, nebo špenát z mangoldu.
Nejoblíbenější recepty
Asi nejznámější je špenát s vajíčkem a bramborem, nebo s bramborovým knedlíkem a vepřovými výpečky. Tím ale využití špenátu rozhodně nekončí. Dá se z něj vytvořit úžasná krémová polévka, či omáčka se smetanou na těstoviny nebo gnocchi. Dále z něj můžete vyrobit palačinky nebo je ním naplnit, přidat jej do smoothie, případně z něj vykouzlíte také skvělý slaný koláč.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Tahle česnečka mění pravidla hry: Zkuste rozpečený sýr, krutóny s česnekovým máslem nebo uzená kuřecí křídla
Vyrobte si domácí arašídové máslo. Můžete mít rázem zdravý základ pro svačinku i do cukroví!