Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvé špenátové listy se skvěle uplatní v naší kuchyni. Přidáváme je do salátů, smoothies a oblíbených pest

Špenátové listy dusíme, vaříme a zapékáme - možností zpracování je mnoho. Ale také si je dopřejeme v čerstvém stavu. Mají příjemnou jemnou chuť. Používáme je ke zdobení jídel a přidáváme je do smoothies, salátů a pest.

Špenát - oblíbená listová zelenina

Špenát, oblíbená listová zelenina, má podle G. Pamplony-Rogera (Encyklopedie léčivých potavin) pozitivní vliv na ochranu zraku a sítnice. Listy mají vysoký obsah vitamínů a minerálů. Doporučují se při anémii, zvýšené hladině cholesterolu, v těhotenství, v době růstu a při fyzické aktivitě.
 

Čerstvé špenátové listy

Jemné listy špenátu jsou chutné i bez tepelné úpravy, podobně jako salát. Můžeme je jíst "jen tak". Zdobíme jimi obložený chléb a vařená jídla. Přidáváme je do nejrůznějších salátů, společně s rajčaty, ředkvičkami a cibulí. Hodí se k nim uvařená vajíčka, sýry a zakysaná smetana.

Oblíbené saláty se špenátem

Můžeme vyzkoušet i populární kombinaci špenátových listů a cibule, s pokrájenými jahodami nebo nektarinkami. Salát polijeme dresinkem s citrónovou šťávou a hořčicí a zamícháme. Na závěr můžeme přidat slunečnicová semínka nebo na plátky nakrájené pražené mandle.

Špenátové pesto a smoothie

Čerstvé listy špenátu jsou vhodné do smoothie nebo na přípravu pesta. Přidáme k nim česnek, kvalitní olej a ořechy nebo semena. Vše společně rozmixujeme. Pesto podáváme s těstovinami. Pokud ho nespotřebujeme hned, uložíme ho do chladna.  Možnosti použití jsou široké.

Listy špenátu, které si doneseme ze zahrady, před použitím pečlivě omyjeme a poté je co nejdříve spotřebujeme. Velmi dobře se hodí i k tepelné úpravě - mladý špenát má jemnou a příjemnou chuť, proto je jednou z nejuniverzálnějších listových zelenin, která má široké uplatnění v kuchyni.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky