Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka je jeden z oblíbených tradičních pokrmů. Říká se jí také hlavička a ta nikdy dříve nechyběla na svátečním stole. Je dokonale nadýchaná, s vůní uzeného masa, a se svěží zelenou barvou po petrželce a kopřivách.

Velikonoční nádivka není na přípravu nijak zvlášť složitá. Připravuje se z pečiva nakrájeného na kousky a díky ušlehaným bílkům bude dokonale nadýchaná. Nádivku doplníme vařeným masem a kopřivy se postarají o chutný říz.

1

Proč se dělá velikonoční nádivka

V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok, podobně jako celé Velikonoce. Dnes ji často připravujeme proto, že víme o její historii a o tom, jak byla dříve oblíbená - proto ji chceme také ochutnat.

2

Co patří do nádivky

Základem každé nádivky je pečivo - rohlíky či housky nakrájené na menší kostičky. Dále přidáváme nakrájené uzené maso či slaninu, to dodá nádivce lahodnou vůni a chuť. Další nezbytnou ingrediencí jsou vejce a také zelené bylinky.

3

Jaká bylina patří do nádivky

Do velikonoční nádivky bychom rozhodně neměli zapomenout přidat zelené bylinky pro svěží jarní barvu. Tradičně přidáváme nasekané kopřivy, které dodají nádivce příjemný říz

4

Jak připravit kopřivy k nádivce

Vždy sbíráme čisté a mladé kopřivy, které musíme nejprve krátce spařit horkou vodou a poté ochladit studenou. Kopřivy necháme chvíli okapat, nasekáme je na menší kousky a přimícháme do nádivky.

5

Čím nahradit kopřivy v nádivce

Pokud nemáme možnost nasbírat mladé kopřivy, můžeme sáhnout také po pažitce, petrželce, medvědím česneku, jarní cibulce, lehce pikantní rukole nebo po listovém špenátu.

6

Jaké maso dáváme do nádivky

Tradičně přidáváme do nádivky maso a to zejména z telecí hlavy, díky tomu se také nádivce říká hlavička. Nemusíme se bát sáhnout i po vepřovém či uzeném masu a rozhodně jím nešetříme.

7

Kdy se peče nádivka

Velikonoční nádivku obvykle pečeme na Bílou sobotu, kdy končí čtyřicetidenní půst, aby byla připravená na neděli, tedy na Boží hod velikonoční, kdy se peklo a hodovalo.

8

Jak dlouho se peče nádivka

Nádivku pečeme v troubě při teplotě 180 °C a k upečení potřebujeme zhruba 50 minut, dopeče se pak do zlatavé krusty. Když je špejle po zapíchnutí do nádivky suchá, máme hotovo.

9

Co podáváme k nádivce

Nakrájenou nádivku můžeme jíst samostatně nebo ji také doplnit kyselými okurkami či salátem. Pokud je upečená nádivka tučnější, můžeme k ní podávat vařené brambory, případně nakrájené pečivo.

10

Jak dlouho vydrží nádivka

Podobně jako ostatní pokrmy je ideální velikonoční nádivku spotřebovat co nejdříve, protože čerstvá chutná nejlépe a to jak teplá, tak i studená. Nádivku uchováváme vždy v chladnu lednice

Báječnou velikonoční nádivku si můžete vyzkoušet podle našeho videoreceptu, který vás povede krok za krokem. Přidáváte také tradičně do nádivky kopřivy?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli